Toukokuun F5.6-klubilla 21.5. nähdään valokuvataiteilija Jonne Sippolan omaelämäkerrallisia kuvia. Hänen kanssaan queer- ja transvalokuvasta keskustelemassa valokuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Utu-Tuuli Jussila. 

Kuva: Jonne Sippola

Aika: Tiistaina 21.5. klo 20–22 HUOM! Aika muuttunut alkuperäisestä
Paikka: Juttutupa, Säästöpankinranta 6.
Vapaa pääsy

Tarja, Berndt ja minä on Jonne Sippolan pitkäkestoinen lempeä ja vakava dokumentaarinen teos, joka kertoo Sippolan ja hänen vanhempiensa suhteesta yli viidentoista vuoden ajalta. Teos tarkastelee vanhempi-lapsisuhdetta sukupuolen moninaisuuden ja transprosessin kautta. Teos käsittelee Sippolan nuoruutta, jolloin hän ei saanut tukea vanhemmiltaan tultuaan ulos kaapista vuonna 2006, ja läpileikkautuu nykyisyyteen, jolloin Sippolan vanhemmat ovat taiteilijan tukena hänen transprosessissaan.

Kun Sippola pari vuotta sitten kertoi vanhemmilleen menevänsä rintakehäkirurgiaan, hän kysyi heidän mielipidettään asiasta. Sippolan äiti Tarja sanoi: “Tässä ei ole kyse minun mielipiteestäni. Tärkeintä on, että sinä olet onnellinen, ja sinulla on hyvä olla.”

Työskentelyprosessi, mm. työryhmänä työskentely residenssissä, on ollut keino purkaa perhesuhteisiin liittyvää vaikenemisen kulttuuria. Teoksessa on käytetty sekä Sippolan että hänen äitinsä Tarjan kuvaamaa kuvamateriaalia.

Tarja, Berndt ja minä -näyttely on esillä Suomen valokuvataiteen museon Etsin-galleriassa 7.6.-1.9.2024 Kaapelitehtaalla.

Jonne Sippola (s. 1991) on transtaustainen valokuvataiteilija ja dokumentaristi. Hän käsittelee töissään vähemmistöasemaa, mielen herkkyyttä, ympäristötuhoa ja aktivismia. Sippola keskittyy ihmisiin ja teemoihin, jotka jäävät usein massojen varjoon. Yksityiset aiheet muuttuvat hänen teoksissaan poliittisiksi ja vertaistuellisiksi. Valokuvan lisäksi Sippola käyttää ilmaisun välineinä installaatiota, keramiikkaa ja tekstiiliä, ja toimii Sippola&Saarits -kollektiivissa. Sippolan teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Utu-Tuuli Jussila (s. 1985) on valokuvataiteilija ja sukupuolentutkimuksen alan väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hänen työskentelynsä keskiössä ovat sukupuolen moninaisuuden kysymykset. Jussila on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on mukana taiteilijavetoisen Oksasenkatu 11 -gallerian toiminnassa. Hän käyttää myös nimeä ’Jussi Lautu’.

F5.6-klubi on kuukausittainen dokumentaariseen valokuvaan keskittyvä klubi ja foorumi. Pääsymaksutonta tapahtumaa tuottaa Suomen kuvajournalistit Patricia Seppälän säätiön tuella.