TIEDOTE

Korkeatasoinen valokuvakilpailu vaatii tuomareiksi alan arvostetut ammattilaiset – Kuvajournalismikilpailun tuomarit julkistettu

Suomen vanhin ja ainoa kuvajournalismin ja dokumentaarisen kuvan kilpailu kokoaa yhteen vuoden parhaimmat kuvat: tärkeimmät ja merkityksellisimmät uutistapahtumat sekä dokumentaarisen kerronnan kirkkaimmat helmet. Tämä vuonna kaikille kuvaajille avoimia sarjoja on enemmän kuin koskaan ennen – viisi sarjaa yhteensä kymmenestä –unohtamatta Yleisön suosikki -äänestyksen voittajaa. Kuvajournalismi 2020 -kilpailun tuomarit on nyt julkistettu.

Kuvajournalismi 2020 -kilpailun tuomaristolla näkemystä dokumentaarisen kuvaamisen koko kentältä

Kilpailun tuomareiksi on kutsuttu alan arvostettuja ammattilaisia. Tämän vuoden tuomarit ovat liettualainen kuvajournalisti Jonas Staselis, valokuvatutkija- ja kuraattori Riitta Raatikainen sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Aino Suni.

Pitkän uran kuvajournalistina tehnyt Staselis on ollut kansainvälisen valokuvafestivaalin Vilnius Photo Circlen johtaja vuodesta 2007 sekä toiminut myös World Press Photo -kilpailun tuomarina. Raatikainen on tuottanut kymmeniä valokuvanäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja toimittanut lukuisia alan kirjoja. Hän on toiminut myös journalistina. Vuonna 2014 University of Salfordista valmistuneen Sunin esikoisohjaus Ei koskaan enää valittiin Rakkautta & Anarkiaa festivaaleilta  kotimaiseen kilpasarjaan Tampereen elokuvajuhlille. Tällä hetkellä Suni kuvaa yhteiseurooppalaisena tuotantoa toteutettavaa fiktioelokuvaa.

Tänä vuonna poikkeuksellisen paljon kaikille kuvaajille avoimia sarjoja

Kuvajournalismikilpailu on kutsukilpailu Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenille, mutta tänä vuonna kilpailussa on myös kaikille kuvaajille avoimia sarjoja. Kaikki kilpasarjat ovat: Kuvajournalisti 2020, Vuoden lehtikuva 2020, Reportaasi 2020, Kuvaessee 2020, Uutiskuva 2020, Henkilökuva 2020, Urheilukuva 2020, Video 2020 ja Uusi kuvajournalisti 2020. Lisäksi yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan Kuvajournalisti 2020 -sarjan finalistien joukosta ja valitsemaan näin Yleisön suosikki 2020 -voittajan.
Kaikille kuvaajille avoimet sarjat ovat: Kuvaessee 2020, Uutiskuva 2020, Henkilökuva 2020, Video 2020 sekä Uusi kuvajournalisti 2020.

Kuvajournalismi 2020 -kilpailun kilpailuaika on 4.–17.1.2021. Voittajat julkistetaan 1.4.2021 Helsingissä.

Valokuvakilpailujen tuomarit paljon vartijoina

”Valokuvakilpailut ovat aina järjestäjiensä – ja tuomareidensa – näköisiä”, sanoo Suomen kuvajournalistit ry:n varapuheenjohtaja ja kilpailun työryhmän vetäjä Riitta Supperi.
”Järjestämme Kuvajournalismikilpailua nostaaksemme esille korkealaatuista kuvakerrontaa. Riippumattomat tuomarit viime kädessä määrittelevät kilpailun tason. Olemme tyytyväisiä, että olemme jälleen saaneet kilpailulle alaa monelta kantilta tuntevat tuomarit – niin valokuvan kuin liikkuvan kuvan kentältä.”, Supperi sanoo. ”Olen iloinen, että huhtikuussa 2021 näemme jälleen kuvajournalismin ja dokumentaarisen kuvan parhaimmistoa.”

Yhteistyökumppanit mahdollistavat kilpailun

Kuvajournalismikilpailun pääyhteistyökumppani on Canon. Kilpailun palkinnot rahoitetaan Kopiosto ry:n valokopiointikorvauksilla ja ne maksetaan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahastosta. Uusi kuvajournalisti -sarjan palkitsee Patricia Seppälän säätiö. Lisäksi kilpailua ovat tukemassa Helsingin kaupunki, Oodi, Glad media, Trainer’s House, Fimeko, Studiovarustamo ja Kamera-lehti.