TIEDOTE

Suomen vanhin ja ainoa kuvajournalismin ja dokumentaarisen kuvan kilpailu kokoaa yhteen vuoden parhaimmat kuvat: tärkeimmät ja merkityksellisimmät uutistapahtumat sekä dokumentaarisen kerronnan kirkkaimmat helmet. Lisäksi kilpailun sato esittelee suomalaisen kuvajournalistien ja dokumentaristien kuvan koko kirjoa. Aiemmin Vuoden Lehtikuvat -nimellä tunnetun kilpailun järjestää Suomen Kuvajournalistit ry.  

Kilpailuaika on 4.1.–17.1.2021. Kilpailun voittajat julkistetaan Keskustakirjasto Oodissa, Helsingissä 1.4.2021. Kaikki voittajakuvat ja kilpailun satoa on esillä Oodin aulassa 21.4.2021 saakka.

Yhdeksän kilpasarjaa sekä Yleisön suosikki

Kuvajournalismikilpailussa kisataan yhdeksässä eri kilpasarjassa. Kilpailu on perinteisesti ollut kutsukilpailu Kuvajournalistien jäsenille. Tänä vuonna kilpailussa on poikkeuksellisen monta kaikille ammattikuvaajille avointa sarjaa: Henkilökuva 2020, Kuvaessee 2020, Uutiskuva 2020, Video 2020 ja Uusi kuvajournalisti 2020. Muut kilpasarjat ovat Kuvajournalisti 2020, Vuoden lehtikuva 2020, Reportaasi 2020 ja Urheilukuva 2020. Lisäksi yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan Kuvajournalisti 2020 sarjan -finalisteista.

Kuvajournalismi 2020 -kilpailun tuomaristolla näkemystä dokumentaarisen kuvaamisen koko kentältä

Kilpailun tuomareiksi on kutsuttu alan arvostettuja ammattilaisia. Tämän vuoden tuomarit ovat liettualainen kuvajournalisti Jonas Staselis, valokuvatutkija- ja kuraattori Riitta Raatikainen sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Aino Suni.

Pitkän uran kuvajournalistina tehnyt Staselis on ollut kansainvälisen valokuvafestivaalin Vilnius Photo Circlen johtaja vuodesta 2007 sekä toiminut myös World Press Photo -kilpailun tuomarina. Raatikainen on tuottanut kymmeniä valokuvanäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja toimittanut lukuisia alan kirjoja. Hän on toiminut myös journalistina. Vuonna 2014 University of Salfordista valmistuneen Sunin esikoisohjaus Ei koskaan enää valittiin Rakkautta & Anarkiaa festivaaleilta  kotimaiseen kilpasarjaan Tampereen elokuvajuhlille. Tällä hetkellä Suni kuvaa yhteiseurooppalaisena tuotantoa toteutettavaa fiktioelokuvaa.

Yhteistyökumppanit mahdollistavat kilpailun

Kuvajournalismi 2020 -kilpailun pääyhteistyökumppani on Canon Oy. Kilpailun palkinnot rahoitetaan Kopiosto ry:n valokopiointikorvauksilla ja ne maksetaan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahastosta. Uusi kuvajournalisti -sarjan palkitsee Patricia Seppälän säätiö. Lisäksi kilpailua ovat tukemassa Helsingin kaupunki, Oodi, Glad media, Trainer’s House, Fimeko, Studiovarustamo, Rajala Pro Shop, Päivälehden museo  ja Kamera-lehti.

Kilpailun palkinnot

Voittajille maksetaan verovapaat rahapalkinnot Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön (JOKES) Lehtikuvaajarahastosta. Uusi kuvajournalisti 2020 voittajan palkitsee Patricia Seppälän säätiö.