Aika: Torstaina 7.12, klo 19–21, baari suljetaan klo 23.
Paikka: Juttutupa, Säästöpankiranta 6.
Vapaa pääsy

 

Pentti Sammallahti: Russia, White Sea, Solovki, 1992.

 

Hienovaraisista, melankoliaa ja lämmintä huumoria hehkuvista mustavalokuvista tunnettu Pentti Sammallahti on kuvannut läpi pitkän elämänsä. Sytykkeen antoi 10-vuotiaana nähty klassikkonäyttely The Family of Man, jonka jälkeen pieni Pentti olikin tekemässä isänsä kanssa pinnakkaisvedoksia pimiössä. Siellä hän yhä työskentelee: kehittää ja vedostaa hopeagelatiinivedoksensa yleensä suoraan negatiivista suurentamalla.

Ennen pimeään vetäytymistä on kuitenkin kuljettava valossa. Yhä aktiivisesti kuvaava Sammallahti on kotonaan niin maailmalla kuin Helsingin kaduilla, joita pitkin hän kävelee Rolleiflex ja Pentax kaulallaan. Hyvät hetket tulevat eteen sattumanvaraisesti; parhaat ovat sellaisia, joita ei olisi voinut suunnitella. “Valokuvaajan on pakko sopeutua siihen, ettei maailma ole sellainen kuin haluat, vaan täytyy tyytyä siihen mitä on.”, hän sanoo.

Tervetuloa klubille katsomaan valokuvia ja kuuntelemaan, kun Sammallahti kertoo työskentelystään ja tarinoistaan arkikokemuksen tuolle puolen kurottavien kuvien takana. Juttutuvan lavalla häntä haastattelee taiteilija ja kriitikko Joel Karppanen.

Ilta toimii samalla Suomen kuvajournalistien ja Fimagen yhteisinä pikkujouluina eli esityksen jälkeen luvassa on vapaamuotoista keskustelua ja hauskanpitoa. Tervetuloa!

Pentti Sammallahti (s. 1950) on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia valokuvaajia ja taiteen kunniatohtori. Yli puoli vuosisataa kattavan uransa aikana hän on julkaissut 25 valokuvataidekirjaa ja –kuvasalkkua, ja toiminut myös valokuvataiteen opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa. Suomen valokuvataiteen museo K1:ssa on parhaillaan esillä Sammallahden näyttely Me kaksi. 

Pentti Sammallahti 2023. Kuva: Joel Karppanen