Tämän vuoden voittajakuvissa näkyy erityisesti ihmisten yritys selviytyä sekaisin olevassa maailmassa. Selviytymiskeinot ovat universaaleja ja ikiaikaisia – kuvien henkilöt hakevat yhteyttä niin toisiinsa, luontoon, juuriinsa ja itseensä – ja suojaavat itseään.

Kilpailuun osallistui 70 kuvaajaa yli tuhannella kuvalla. Voittajat valitsi tuomaristo, johon kuului kuvataidekriitikko Helen Korpak, dokumenttielokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Mia Halme sekä valokuvaaja ja apulaisprofessori Donald Weber.

Kilpailun palkinnot jaetaan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön (JOKES) Lehtikuvaajarahastosta ja ne rahoitetaan Kopioston valokopiointikorvauksilla. Uusi kuvajournalisti -palkinnon jakaa Patricia Seppälän säätiö. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Canon ja sitä ovat olleet tukemassa myös: Dialab ja Helsingin Sanomat.

Voittajat 2023

Winners 2023

Vuoden lehtikuva 2023

Press Photo of the Year 2023

 

Johanna Erjonsalo

 

Tuomariston perustelut

Pysäyttävä kuva, jossa on vahva tunnelataus, yhdistelmä herkkyyttä ja vahvuutta. Pariskunnan asento on todella intensiivinen ja valo on onnistunut, mikä korostaa kuvan pehmeää väriä. Kuva on hienolla tavalla ajaton ja fyysinen. Henkilöiden selät suojaavat heidän suhdettaan ulkomaailmalta, katseet ovat eri suuntiin, mutta vetovoima on kiistaton.  Kuvaaja on onnistunut konstailematta ja liioittelematta välittämään kuvallaan suuren tunteen.

 

Wilma Johansson on kotoisin Lahdesta, mutta asuu nykyään aviomiehensä Markus Johanssonin kotisaaressa Aspössä. Se on pieni saari Turun ulkosaaristossa, jossa on kirjoilla vain 11 ihmistä. Markus kysyi Wilmalta heti suhteen alussa, miltä Wilmasta tuntuisi muuttaa saareen. Aspö, Suomi. 17.8.2023.

Wilma Johansson is originally from Lahti. Nowadays, she lives on the island of Aspö, where her husband Markus Johansson is from. The tiny island with a current population of 11 people is located in the outer archipelago of Turku. Right at the very beginning of their relationship Markus asked Wilma how she would feel about moving to the island. 17 August, 2023.

KUVAJOURNALISTI 2023

PHOTO JOURNALIST 2023

Mikko Suutarinen

 

Tuomariston perustelut

Kuvaajalla on erinomainen ymmärrys värin käytöstä. Hänen kuvansa ovat johdonmukaisesti laadukkaita. Kuvissa on herkkyyttä ja niissä on käytetty mielikuvitusta. Tarinoiden ja yksittäisten kuvien tasapaino on hyvä. Sarjassa on monipuolisesti eri kuvakulmia ja improvisointia valon kanssa. Tulee tunne, että niiden etsiminen on ollut kuvaajan kiinnostuksen kohteena, että hän on jaksanut niitä etsiä.

Vangit Norjan vankilasaarella ovat ystävystyneet saaren kesyyntyneiden kettujen kanssa.

The inmates on the Norwegian prison island have befriended the island's tame foxes.

URHEILUKUVA 2023

SPORTS PHOTO 2023

Rio Gandara

 

Tuomariston perustelut

Urheilukuvissa on usein kyse ratkaisevan hetken kuvaamisesta. Tämä kuva nostaa framille lajin itsessään ja kertoo urheilun parhaasta puolesta eli yhteisöllisyydestä, ei tuloksista tai voitosta. Kuva näyttää jotain olennaista pienten jalkapallon pelaajien elämästä, siitä voi aistia yhteyden pelaajien ja lasten välillä. Kuva osoittaa, mikä merkitys alemmillakin sarjoilla voi faneille olla. Kuvan kompositio on hyvä ja siinä on hauskoja yksityiskohtia, kuten karkkipaperit nurmella.

Gnistanin edustusjoukkueen pelaajat kiittivät juniorikannattajia Gnistanin voitettua Ykkösessä SJK Akatemian. Helsinki.

2.10.2023.The players of Gnistan's team thanked the junior supporters after Gnistan defeated SJK Academy in the First Division. Helsinki. 2 October, 2023.

HENKILÖKUVA 2023

PORTRAIT 2023

Antti Haanpää

 

Tuomariston perustelut

Maalauksellinen valokuva, jossa katsoja joutuu kohtaamaan voimakkaan melankolisen ja vilpittömän haavoittuvaisen katseen. Kuva kutsuu analysoimaan sisältöä ja tarjoaa paljon tarttumapintaa tulkinnalle. Kuvateksti kulkee käsi kädessä kuvan kanssa. Voimakas, psykologinen potretti jonka herkkyys ja maalaukselliset värit jää mieleen.

"Se oli kuin vuoristorataa. Lapsena yritin olla iloinen ja viihdyttää äitiä samalla kun hän laski, pärjäämmekö me seuraavan viikon tai kuukauden. Tiedän miltä tuntuu menettää oma äiti alkoholismille ja masennukselle ja kuulla uutiset, ettei äiti tule enää kotiin.", sanoo Riku Nieminen. Helsinki, syyskuu 2023."

It was like a roller coaster. As a child I tried to be cheerful and entertain my mother as she calculated if we'd make it through the next week or month. I know how it feels to lose your own mother to alcoholism and depression and hearing that she's never coming home.", says Riku Nieminen. Helsinki, September 2023.

UUTISKUVA 2023

NEWS PHOTO 2023

Antti Yrjönen

 

Tuomariston perustelut

“Kuva ei edusta perinteistä poliittista valokuvaa ja erottuu siksi edukseen. Kuvassa olevat poliitikot eivät harpo tavanomaisesti puvut päällä marmorikäytävällä, vaan ovat erikoisessa paikassa ulkoilmassa ja taustalla näkyy graffitteja. Jokaisella henkilöllä on oma, paljon kertova ilmeensä: kuin taulussa. Kuvassa on melkein raamatullinen tunnelma. Vaikka ei tietäisi keitä kuvassa on, se välittää vahvoja tunteita.”

Former Left Alliance chairman Paavo Arhinmäki embraces current chair and Education Minister Li Andersson, while parliamentary group leader Jussi Saramo looks on, at the Left Alliance's election watch party in Helsinki on 2 April, following the party's loss of five seats in the parliamentary elections.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syleilee nykyistä puheenjohtajaa ja opetusministeri Li Anderssonia eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon katsoessa vierestä Vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa Helsingissä 2. huhtikuuta sen jälkeen, kun puolue oli menettänyt viisi paikkaa eduskuntavaaleissa.

REPORTAASI 2023

REPORTAGE 2023

Outi Neuvonen

 

Tuomariston perustelut

Kuvasarja kertoo hienon ja koskettavan tarinan. Miehen ja koiran välinen side on kuvattu tavalla, joka on herkkä mutta ei lainkaan imelä. Päähenkilö asuu saarella yksin, mutta kuvat ovat silti täynnä elämää. Aihe olisi voinut houkutella esittämään päähenkilön outolintuna. Nyt niin ei ole tehty, vaan kuvattava on kohdattu ihmisenä. Reportaasi on orgaaninen ja intiimi ja siihen on onnistuttu saamaan mukaan ajan kerrostumia. Kuvasarja todistaa, että aina ei tarvitse mennä kauas maailmalle kiinnostavien tarinoiden perässä, potentiaalia on kaikkialla.”

Ensio ja Mosse torpan rappusilla. Ensio on asunut torpassa koko ikänsä.

Ensio and Mosse outside the farm house. Ensio has lived on the farm all his life.

KUVAESSEE 2023

PHOTO ESSAY 2023

Antti J. Leinonen

 

Tuomariston perustelut

Kuvaajalla on erinomainen kyky havaita yllättäviä ja absurdeja yksityiskohtia ja vangita hienoja, outoja hetkiä. Laastari ikkunassa, nippuside joka pitää saunavihdan kasassa ja pienen pojan katse – sarja on täynnä tarinoita ja merkityksiä. Siitä tulee myös vaikutelma, että kuvaaja on saanut yhteyden kuvattavaan ympäristöön ja sen ihmisiin. Kuvat eivät ole toiseuttavia, ja vaikka sarja on hyvin klassinen, sen lämmin huumori tekee siitä aivan omanlaisensa.

Uusi tynnyrisauna amerikkalaisen kodin pihalla. Suurimmassa osassa amerikansuomalaista kodeista löytyy edelleen sauna. Jos sellaista ei ole, ihmiset saunovat vanhempiensa, isovanhempiensa tai ystäviensä luona. Alueella toimii useita sauna- ja kiuasvalmistajia. Saunoista on tullut trendi ja ne myyvät hyvin.

A new barrel sauna in the yard of an American home. Most homes in Finnish areas still have a sauna. If there isn't one, people use the one at their parents', grandparents' or friends' house. There are several sauna and stove manufacturers in the area. Saunas have become a trend and they sell well.

UUSI KUVAJOURNALISTI 2023

NEW PHOTO JOURNALIST 2023

Henrietta Soininen

 

Tuomariston perustelut

“Vahva ja eheä kuvasalkku, joka tuntuu tuoreelta ja visuaalisesti kypsältä. Kuvaajalla on kyky kertoa tarina ja löytää ydin yhdellä kuvalla. Kuvatekstit vain vahvistavat sen, minkä voi jo tulkita kuvista ilman tekstejä. Sarja on erinomaisesti kuvattu ja valon käyttö todella kaunista.

Carolina Kaski asui sijaishuollossa lähes neljä vuotta, siitä lähtien kun hänet otettiin huostaan 14-vuotiaana. Tukihenkilö Sari Heino-Hytönen vierailee säännöllisesti jo aikuistuneen Kasken luona. Hallituksen aikeita laskea lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa on kritisoitu, ja on arvioitu, että säästö koituisi pitkällä tähtäimellä kalliiksi. Tampere. 23.10.2023.

Carolina Kaski lived in foster care for four years, after being taken into care at the age of 14. Support person Sari Heino-Hytönen regularly visits Kaski, who is already an adult. The government's intentions to lower the age limit for child welfare aftercare have been criticized, and it has been estimated that the savings would end up being expensive in the long run. Tampere. 23.10.2023.

YLEISÖN SUOSIKKI 2023

PEOPLE’S CHOICE 2023

Rio Gandara

 

Yleisön perusteluja:

“Mestarillisia kuvia, jotka koskettavat syvästi. Hän onnistuu ihmisiä läheltä kuvatessaan saavuttamaan samanaikaisesti intiimin, mutta kuitenkin kuvattaviaan kunnioittavan tunnelman. Kuvat pysäyttävät, herättävät ajatuksia ja saavat varmasti lukemaan lehtiartikkelin, jossa ne ovat mukana.”

“Olipa puhuttelevia ja iholle käyviä kuvia, ihan kuin olisin ollut itsekin mukana tilanteissa.”

“Poikkeuksellinen kyky vangita elämän hetkiä ja ihmisten mielentiloja. Kuvissa on kauneutta ja elämän varjoja samaan aikaan.”

 

Sodassa kaatuneen sotilaan Volodja Hadžan ruumis on tuotu takaisin Itä-Ukrainasta kotirintamalle. Hänen morsiamellaan Myroslava Boikolla (kesk.) oli vaikeuksia pysyä pystyssä ruumissaatossa Myhoven kylässä. Volodjan ja Myroslavan oli tarkoitus saada toisensa heti sodan jälkeen. Tšernivtsi. 8.2.2023

The body of soldier Volodya Hadža, who fell in the war, has been brought back home from Eastern Ukraine. His fiancé Myroslava Boiko (center) had difficulty standing in the funeral procession in the village of Myhove. Volodya and Myroslava were supposed to get married right after the war. Chernivtsi. 8 February, 2023

KUNNIAMAININNAT 2023

HONORARY MENTIONS 2023

HENKILÖKUVA 2023

KUNNIAMAININTA

Johanna Erjonsalo

Välimeren alueen maataloudessa työskentelee paperittomia siirtotyöläisiä, jotka tuottavat epäinhimillisissä ja vaarallisissa olosuhteissa halpoja hedelmiä ja vihanneksia. Vaikka naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, ja kokevat töissä ahdistelua, seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskauksia, ongelmista on vaikea puhua työpaikan menettämisen pelossa. Racha osallistui aktivismiin työolojen parantamiseksi ja menetti työpaikkansa. Marokko, Sidi Kacem. 4.1.2023.

There are a lot of paperless migrant workers in Mediterranean area’s agriculture. They harvest cheap fruits and vegetables for our dinner tables working in inhumane and dangerous conditions. The women are in an extremely vulnerable position. They experience sexual harassment and rape while working there but can’t speak out in fear of losing their jobs. Racha took part in activism for better working conditions and lost her job because of it. Sidi Kacem, Morocco. 4 January, 2023.

Jussi Nukari

Berberiapina Moki on 23-vuotias ja elää nykyään Korkeasaaren eläintarhassa. Moki on elänyt suuren osan elämästään pienessä lintuhäkissä Ranskassa, jonka vuoksi sillä on sekä fyysisiä, että sosiaalisia rajoitteita. Korkeasaaren hän tuli hollantilaisesta kädellisten pelastuskeskuksesta 2016. Moki on alunperin marokkolainen, mistä se on poikasena pyydystetty.

The Barbary ape Moki is about 23-years old and she lives at The Helsinki Zoo. Moki has spent most of her life living in a small bird-cage as a pet in France. Because of her past she suffers from multiple physical and social limitations. She came to Helsinki in 2016 as a part of a Dutch rescue program for primates. Originally Moki is from Morocco where she was captured at a young age.

URHEILUKUVA 2023

KUNNIAMAININTA

Jukka Ritola

Parhaiden heittäjien heitot lensivät niin korkealle, että ne lensivät vasten taivaalla ollutta kuuta sunnuntaina yleisurheilun MM-kilpailuissa Budapestissä.

The best athletes threw the javelin really high at the World Athletic Championships in Budapest.

UUTISKUVA 2023

KUNNIAMAININTA

Miska Puumala

Rajavartija kävelee venäjältä tulleen ulkomaalaisen kanssa. Vartiuksen rajanylityspaikka marraskuu 2023.

A border guard walks with a foreigner from Russia. Vartius border crossing November 2023.