KUVAJOURNALISMI 2021 -KILPAILU
FINNISH PRESS PHOTOS 2021

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 72 kuvaajaa monipuolisella kattauksella kuvia, jotka tarjoavat läpileikkauksen viime vuoden tapahtumista.

Voittajat valitsi riippumaton tuomaristo, johon kuului kuvatoimittaja Marjo Tynkkynen, ohjaaja Sami Kieksi ja kuvajournalisti Jonas Staselis.

Tuomaristoa puhutteli tänä vuonna erityisesti kuvista välittyvä positiivisuus ja toivo. Voittajakuvat on kuvattu ihmisiltä ihmisille. “Tässä vuodessa (2021) on ollut kyse selviytymisestä ja samaan aikaan yhteisöllisyydestä ja toisten auttamisesta”, kertoo Staselis. 

VOITTAJAT 2021
WINNERS 2021

VUODEN LEHTIKUVA 2021
PRESS PHOTO OF THE YEAR 2021

HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuva tiivistää hienolla tavalla toisen koronavuoden, jossa on lopulta ollut eniten kyse yhteisöllisyydestä ja toivosta. Kuvassa on sekä huumoria että melankoliaa ja dramatiikkaa. Väreissä on kaunis kontrasti ja kuvassa on hyvä kompositio. Kuvassa tapahtuu yhtä aikaa monta asiaa ja siitä voi löytää monta tarinaa koronavuodesta. Myös kuva ikkunasta kertoo tästä ajasta.”

 

Kuusivuotias Eemi Pakarinen on siskonsa ja vanhempiensa kanssa tervehtimässä mummoaan, jolle perhe toimittaa kerran viikossa ruokakassin parvekkeelle köyden avulla. Paula Pesonen on joutunut riskiryhmäläisenä olemaan koronan takia karanteenissa maaliskuusta 2020 alkaen. Parvekkeella Paula Pesonen, alhaalla Ville Pakarinen, Johanna Pakarinen ja lapset Eemi ja Emma. 2.6.2021, Savonlinna.

Eemi Pakarinen, 6, is visiting his grandmother with his sister and parents. The family delivers a food parcel to grandmother via a rope every week. As a high-risk person, Paula Pesonen has had to stay in COVID quarantine since March 2020. Paula Pesonen on the balcony, her son-in-law Ville Pakarinen below, with Johanna Pakarinen and the children Eemi and Emma. June 2nd 2021, Savonlinna.

KUVAJOURNALISTI 2021
PHOTOJOURNALIST 2021

HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuvissa on monia erilaisia ulottuvuuksia ja visuaalisia elementtejä. Ne näyttävät hyvin tuoreilta ja poikkeavat visuaalisesti monista perinteisistä kuvajournalismikilpailujen voittajakuvista. Kuvaaja työskentelee hienosti valon kanssa. Sarjan kaikki kuvat muodostavat yhdessä selkeän kokonaisuuden, vaikka ne eivät alunperin kuulu samaan sarjaan. Kuvissa on sopivalla tavalla mukana huumoria, jota lehtikuvissa harvemmin näkee.”

Läski on ruma sana, josta Jemo Kettunen ei löydä mitään hyvää. Kettunen on joutunut laihduttamaan koko ikänsä ja on aina tuntenut olevansa vääränkokoinen. Maaseudun rauhassa asuessaan hän voi välillä kuitenkin unohtaa kokonsa. 29.5.2021, Sumiainen.

Fat is an ugly word, in which Jemo Kettunen sees nothing positive. Jemo has had to diet his entire life, and always felt strongly he was of the wrong size. Living in the countryside, however, he can sometimes forget his size. May 29th 2021, Sumiainen.

URHEILUKUVA 2021
SPORTS PHOTO 2021

HEIKKI SAUKKOMAA

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuvan kasvot kertovat tarinan. Vaikka urheilulajit ovat yleensä fyysisiä, niissä on kuitenkin kyse myös henkisestä pelistä. Kasvot kuvassa tuovat esiin yksilötason merkityksen urheilussa. Ne tuovat inhimillisyyttä lajiin, jossa keho on kuin kone.”

Ari-Pekka Liukkonen uinnin karsinnoissa Tokion olympialaisissa 30. heinäkuuta 2021.

Ari-Pekka Liukkonen of Finland during qualifying round of men’s 50m freestyle swimming at the Tokyo Summer Olympic Games in the Tokyo Aquatics Centre, on July 30, 2021.

HENKILÖKUVA 2021
PORTRAIT 2021

TOUKO HUJANEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Henkilökuva, josta voi todella puhua potrettina. Valon väri on hieno. Katse suoraan kameraan vangitsee. Kuvasta tulee mieleen Dorothea Langen Migrant mother -kuva uudelleen tehtynä. Naisen kasvot näyttävät samalta, murra tänään ja saman ikäisenä. Kuva on ajaton, sitä voi katsoa vielä 50 vuoden päästä. Sellaisen kuvan ottaminen ei ole helppoa.”

Syvävihreäksi linkolalaiseksi ja traditionalistiksi itsensä määrittelevä Viivi Luoma tuli Omavaropistoon päästäkseen irti kaupunkielämästä. Hän oli teininä Pohjoismaiden mestari painissa, mutta loukkaantumisen jälkeen lähti kiertämään ortodoksisia ja katolisia luostareita Euroopassa. Nyt hän etsii konkreettisempaa suhdetta pyhyyteen omavaraisuudesta.

A unique School for self-sufficiency opened in Valtimo in 2021. The first students of the school lived in Valtimo for six months to learn the basics of self-sufficiency. Viivi Luoma came to Valtimo to live a more primitive and rural lifestyle. As a teenager she was a wrestling champion, but after an injury she spent time in catholic and orthodox monasteries in Central Europe and Finland. Now she is looking for more “hands on spirituality” in self-sufficiency. Valtimo, Finland, 8.6.2021.

UUTISKUVA 2021
NEWS PHOTO 2021

ANTTI YRJÖNEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuva on yllättävä. Näyttää melkein, kuin poliisit kantaisivat pois haavoittunutta. Kannettava henkilö ei silti näytä uhrilta, asetelma on jopa päinvastainen. Kuva ei istu perinteiseen kuvastoon mielenosoituksista, joissa on usein pimeää ja joissa on läsnä jotain agressiivista. Siitä voi löytää monia merkityksiä. Valo on kaunis. Kyseessä on yksi viime vuoden merkittävimpiä tapahtumia. Se antaa äänen nuorelle sukupolvelle, joka on noussut taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan ja jolle yhteiskunta ei ole antanut ääntä.”

Viimeisiä Elokapinan mielenosoittajia siirrettiin pois Eduskuntatalon edestä Mannerheimintieltä kahdeksan jälkeen sunnuntai-illalla 20. kesäkuuta 2021.

The last Elokapina (Extinction Rebellion) protesters were removed from the front of the Parliament House on Mannerheimintie after eight o’clock on Sunday evening, June 20, 2021.

REPORTAASI 2021
REPORTAGE 2021

ELLA KIVINIEMI

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuvasarja elää ajassa ja tuo puhuttuun aiheeseen uutta ja tuoretta näkökulmaa. Se ei yritä kertoa isoa kertomusta tai historiaa, vaan keskittyy hetkeen. Se on kuin sanaton tarina.”

Kesällä 2021 Suomessa oli useita trooppisia öitä, joina lämpötila ei laskenut alle 20 celsiusasteen. Kaupungin asunnoissa oli vielä tätäkin kuumempaa, ja helsinkiläiset keksivät erilaisia tapoja selvitä helteisistä öistä. Pauli Nykänen nukkuu kotinsa parvekkeella Töölössä.

During summer 2021 Finland experienced many tropical nights, when temperature didn’t fall under +20 degrees celsius. City apartments were especially hot. People in Helsinki searched for different ways to cope with the heat. Pauli Nykänen slept on his balcony in Töölö.

KUVAESSEE 2021
PHOTO ESSAY 2021

ULLA HEINONEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuvasarjassa puhuttelee sen teema, joka käsittelee yksinäisyyttä ja toisen kaipuuta. Ne ovat asioita, joiden kanssa useimmat meistä ovat viimeisen parin vuoden aikana olleet kosketuksissa. Sarja heijastaa onnistuneella tavalla isompaa teemaa yhteiskunnassa. Sen jokainen kuva kertoo myös omaa tarinaansa.”

Isoisä Kankaanpäässä synnyinkotinsa ladossa talvella 2021. Kun isoisä syntyi keväällä 1951, sijoitettiin hänet paikalliseen vanhainkotiin.

Grandfather is in the barn of his birthplace in Kankaanpää in the winter of 2021. When he was born in the spring of 1951 he was placed in a rest home for elderly people.

UUSI KUVAJOURNALISTI 2021
NEW PHOTOJOURNALIST 2021

VILLE MAALI

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuvaajalla on oma kypsä visuaalinen kielensä, hyvin uniikki tapa katsoa maailmaa. Hän käyttää kuvissa omaa käsialaansa taiten. Kuvaajalla on omaperäinen tapa näyttää maailmaa, mikä näkyy myös jokaisessa kuvassa erikseen.”

Helsingin kaupungin jalkautuva nuorisotyöntekijä Omar Abdi tuttujen lasten kanssa Vuosaaren metroasemalla.

VIDEO 2021
VIDEO 2021

JAANA POLAMO & VIRPI KOTILAINEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Videossa on viimeistelty ja kiva narratiivi, josta löytyy hieman Pekka Turusta ja Kaurismäkeä. Mukana on ihastuttavia pieniä yksityiskohtia, kuten se, miten lehmille puhutaan. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin toiminnan kautta. Dramaturginen rakenne toteutuu visuaalisesti.”

Timo Liimatainen has lived on the farm all his life. He has worked as a farmer for 30 years, it’s half his life. Work is hard and lonely in the really outdated cow shed. Now he is facing a great life change, he has decided to give up the farm and the cows.

YLEISÖN SUOSIKKI 2021
PEOPLE’S CHOICE 2021

JUSSI LEINONEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Edellisvuosien tapaan tuomaristo esivalitsi Yleisön suosikki -äänestykseen mukaan parhaimmat kuvasarjat Kuvajournalisti 2021 -kategorian osallistujista. Yleisö sai äänestää ehdokkaista omaa suosikkiaan. Ehdokkaina olivat: Antti Haanpää, Antti Yrjönen, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Jussi Leinonen, Marko Kauko, Mikko Suutarinen, Tomi Glad ja Touko Hujanen. Tällä kertaa Voiton vei Jussi Leinonen 251 äänellä. Yhteensä ääniä annettiin 1175 kappaletta. Äänestäjien kesken arvottiin Canon PowerShot ZOOM -kamera.”

Rovaniemen englantilaisen leikkikoulun eskarit nautiskelivat lumikasaleikeistä aurinkoisena talvipäivänä helmikuussa.

Children from Rovaniemi english daycare enjoy playing in the snow during a sunny day in february.

KUNNIAMAININNAT 2021
HONORABLE MENTIONS 2021

KUVAJOURNALISTI 2021 KUNNIAMAININTA
PHOTO JOURNALIST 2021 HONORABLE MENTION

MARKO KAUKO

Hakamaan lammastilalla Petäjävedellä äskettäin syntynyt karitsa nukkuu lampolassa.

Newly born lamb at Hakamaa farm, Petäjävesi.

HENKILÖKUVA 2021 KUNNIAMAININTA
PORTRAIT 2021 HONORABLE MENTION

SUVI ELO

Katariina Räikkönen sairastaa touretten syndroomaa.

Katariina Räikkönen has Tourette´s Syndrome

REPORTAASI 2021 KUNNIAMAININTA
REPORTAGE 2021 HONORABLE MENTION

ANTTI YRJÖNEN

Kuhmoinen on väestön keski-iän perusteella Manner-Suomen ikääntynein kunta, millaista siellä on elää nuoruuttaan? Huolto-Heikki on tyypillinen paikallinen yritys. Kuhmoisissa on runsaat 200 yritystä, joista suurin osa työllistää yksi tai kaksi ihmistä.

Based on the average age of the population, Kuhmoinen has the oldest inhabitants in mainland Finland, what is it like living its youth there? Huolto-Heikki is a typical local company. There are more than 200 companies in Kuhmoinen, most of which employ one or two people.

KUVAESSEE 2021 KUNNIAMAININTA
PHOTO ESSAY 2021 HONORABLE MENTION

MIKKO SUUTARINEN

Raaseporin junaturman autonkuljettajan työpäivä. Mathias Lönnqvistin päälaella näkyy edelleen turmasta tullut arpi. Raasepori, 2021.

A work day of the driver who drove the military vehicle that fatally crashed into a train in Raasepori 2017. The scar from the accident is still visible on Mathias Lönnqvist’s head. Raasepori, 2021.

UUSI KUVAJOURNALISTI 2021 KUNNIAMAININTA
NEW PHOTOJOURNALIST 2021 HONORABLE MENTION

HEIDI TIRRI

Sarja kertoo taksikuskien pandemianaikaisesta arjesta, jota leimaa pysähtyneisyys ja odottava tunnelma. Dokumentoin kuskeja vuoden 2021 ajan. Raimo Hakkarainen on taksiautoilija Suolahdesta, Keski-Suomesta. Kyytejä hän odottaa useimmiten kotonaan tai toisinaan taksikopilla, jonka hän osittain omistaa muiden kuskien kanssa.

The series tells a story of the everyday life of taxi drivers during the pandemic. The series is characterized by stagnation and a waiting atmosphere. I documented the drivers for the year 2021. Raimo Hakkarainen is a taxi driver from Suolahti, Central Finland. He usually waits for rides at home or sometimes in the local shared taxi hut that he partly owns.