KUVAJOURNALISMI 2020 -KILPAILU
FINNISH PRESS PHOTOS 2020

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 81 kuvaajaa 1981 kuvalla, jotka tarjoavat läpileikkauksen viime vuoden tapahtumista.

Poikkeuksellinen vuosi näkyi kilpailukuvissa aihevalintoina, symboleina ja kuvaustavan muutoksena. Pandemia on tuonut lukuisia haasteita ja rajoituksia myös kuvajournalistien ja dokumentaristien työhön. Kuvaajat ovat löytäneet näissä vaikeissa olosuhteissa omat tapansa luoda vaikuttavia ja kiinnostavia valokuvia, jotka jäävät dokumenteiksi merkittävästä ajanjaksosta ja sen mukanaan tuomista muutoksista.” toteaa Suomen kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Antti Yrjönen.

Voittajat valitsi riippumaton tuomaristo, johon kuului valokuvatutkija- ja kuraattori Riitta Raatikainen, käsikirjoittaja-ohjaaja Aino Suni ja professori Anna-Kaisa Rastenberger.

VOITTAJAT 2020
WINNERS 2020

VUODEN LEHTIKUVA 2020
PRESS PHOTO OF THE YEAR 2020

SILJA VIITALA

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuvaaja kertoo vähäeleisesti kuinka korona vaikuttaa arkeemme. Pelkistetyssä kuvassa yksityiskohdat keskustelevat keskenään ja muodostavat ajankuvaa. Kuva yhdistää hauskalla tavalla historiaa ja hetkellisyyttä. Joskus eleetön kuva voi kertoa peremmin kuin toiminnallinen kuva. Huumori on lehtikuvan tärkeä mauste ja tässä kuvassa sitä on.”

 

Keskustan sääntömääräinen puoluekokous järjestettiin Ouluhallissa Oulussa 4.-5.9.2020. Talkoolainen Tuija Tikkanen osallistui puoluekokoukseen yllään Tuuterin kansallispuku, kasvovisiiri ja kertakäyttöhanskat.

Tuija Tikkanen was voluntarily working at Centre Partys party convention in Oulu at the beginning of September. Tikkanen was wearing the national costume of Tuuteri, FaceShield-visor and disposable gloves.

KUVAJOURNALISTI 2020
PHOTOJOURNALIST 2020

ANTTI J. LEINONEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Tekijä on kuvasarjallaan vahvasti ja koskettavasti läsnä ajankohtaisissa ilmiöissä. Kuvissa ihmisten elinympäristö on vahvasti esillä. Kuvaaja on seurannut intensiteetillä vuoden tapahtumia ja huomioinut eri ikäryhmiä ja alueitakin. Kuvasarjassa yhdistyvät rauhallinen asioiden seuraaminen ja välillä humoristiset tilanteet.”

Pula-aikana vanhoista autoista tehtiin traktorinkorvikkeita, kun varsinaisiin traktoreihin ei ollut varaa. Michiganin yläniemimaalla niitä kutsuttiin jokkereiksi. Vain Mass City oli poikkeus, jossa niitä kutsuttiinkin päkkäröiksi. John Vesterinen on ylpeä päkkärästään. Mass City, Michigan 2020.

URHEILUKUVA 2020
SPORTS PHOTO 2020

JUKKA RITOLA

TUOMARISTON PERUSTELUT

Kuva kertoo faniudesta, jota korona on koetellut. Kuva on myös hyvä ajankuva ja siinä kulminoituu koko urheiluvuosi. Kuvassa on hienot värit ja hieno valo.”

12. maaliskuuta jääkiekkojoukkueen KooKoon kannattajat ovat ajaneet Tampereelle Kouvolasta ja Hakametsässä selvisi, että koronaepidemian vuoksi katsojat eivät pääse katsomoihin. Fanit joutuivat perustamaan kiekkokatsomonsa parkkipaikalle. Kahden auton välissä peliä katsovat kannettavalta tietokoneelta Nico ja Jere Huuhko. – Pleijerit saa jättää pelaamatta, ettei tartte katsoa niitä parkkiksilla, Jere sanoo.

The supporters of the hockey team KooKoo had to watch the match on the parking lot of Hakametsä ice rink when the spectators were not allowed go into the hall due to the corona epidemic on March 12.

HENKILÖKUVA 2020
PORTRAIT 2020

ANTTI J. LEINONEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Kuva kertoo sairaudesta, mutta ei mässäile sillä. Kuvaaja kohtelee malliaan hellyydellä. Kuva on kaunis ja näyttää hieman lavasteelta, mutta ei ole rajattu liian siistiksi.”

KIrjailija Janne Utriainen (50) nukkumassa kotonaan Inarin Turvejärvellä. Hän sairastaa ALS:ia. ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Tautiin ei ole parannuskeinoa. Utriainen asuu arkisin vanhainkodissa Ivalossa. Sairaudesta huolimatta hän jatkaa kirjoittamista. Inari 2020.

UUTISKUVA 2020
NEWS PHOTO 2020

HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Korona toi mukanaan uutta yhteisyyttä ja talkoohenkeä. Yhdessä tekeminen ja hosuminen välittyy kuvassa hyvin. Kuvassa on valtavasti yksityiskohtia, joista välittyy paljon asioita. Kuvan ottamisaikaan esimerkiksi maskikäytännöt eivät vielä olleet vakiintuneet. Tekeminen oli tärkeää.”

Koronaepidemia on räjäyttänyt kysynnän Suomen Punaiselle Ristin leipäjonossa Tampereella. Kassin haki joulukuun toisen päivän iltana 340 ihmistä. Pisimmillään leipäjono on venynyt kilometrin pituiseksi. Leipäjonoja on yritetty purkaa myös Tampereella. On yhteisiä aamiaisia ja lounaita, ruoanlaittoa kimpassa. Kehitteillä on vähävaraisten oma kauppa. Paikka, josta lupalapulla voi valita ruokaa ilmaiseksi, ilman jonotusta. Mutta avunsaajien kirjo on vain laajentunut. Vapaaehtoinen Lea Haataja (vasemmalla), SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund, vapaaehtoiset Iina Rajala ja Jukka Järvinen siirtävät ketjussa ruokakasseja SPR:n leipäjonoon. 2.12.2020, Tampere.

The COVID pandemic has blown up the demand for the red Cross bread queue in Tampere. 340 people picked up their bags on the night of the 2nd of December. The line grew to one kilometre long at longest. There have been attempts to reduce bread queues also in Tampere. Common breakfasts and lunches and cooking events have been organized. There is a special ‘shop’ for the less fortunate people in the works. A place where one could pick up food for free, without having to queue. However, the variety of those in need is ever ex-panding. A volunteer, Lea Haataja (left), the Finnish Red Cross Tampere chapter leader Marjo Majlund, vol-unteers Iina Rajala and Jukka Järvinen forming a chain to move food bags to FRC bread queue. 2. Dec 2020, Tampere.

REPORTAASI 2020
REPORTAGE 2020

JANNE KÖRKKÖ

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Sarjasta välittyy voimakas inhimillinen lämpö. Kuvaaja on päässyt lähelle kuvattaviaan ja löytänyt vahvoja ihmisiä keskellä kaaosta. Sarja näyttää kuinka maailmassa tapahtuu paljon muutakin kuin sillä hetkellä mediassa esiin nostetut asiat. Sarja on visuaalisesti vahva.”

Kuvat ovat Bagdadin mielenosoitusten ja Korona eristykseen siirtyvän kaupungin tilanteesta. Mielenosoitukset ovat pahimmillaan on kuin sotaa, jossa mistään ei voi olla varma. Pysäytin ihmiset ja kuvasin rauhalliset potretit koaksen keskellä. Kysyin kysmyksen: miten sinulla /teillä menee. Bagdadin mielenosoitukset ja koronan vaikutukset. Mielenosoittaja savuisella kadulla, lähellä Tiger-joen siltaa. Hän on haavoittunut vatsaan muutama viikko aikaisemmin veitsen iskusta. Mies haluaa pysyä nimettömänä, koska menetettävää on liikaa. Liian monta ystävää on kadonnut, mies sanoo. Vastapuolet eivät päässeet sopimukseen ehdoista. Mielenosoittajat olisivat halunneet hallita siltaa.

Baghdad protests and the effects of the corona. The protester on Smoky street, near the bridge of the Tiger River. He has been wounded in the stomach a few weeks earlier by knife attack. Man wants to remain Anonymous because there is too much to lose. Too many friends have disappeared, the man says. The counterparties could not reach an agreement on concessions. Protesters would have wanted to take control of the bridge.

KUVAESSEE 2020
PHOTO ESSAY 2020

JONNE SIPPOLA

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Sarja on koruton, aito ja tärkeilemätön, ei tekemällä tehty. Se on samalla kertomus ajasta. Kuvien luontoulottuvuuden kautta sarja saa myyttisiä piirteitä.”

Täällä on kuulemma aina vettä. Jonne Sippola Helsingin Koskelassa huhtikuussa 2020. Sarjasta Poikkeustila.Dokumentoin elämääni poikkeustilan aikana. Koronakeväänä 2020 kuvasin sitä, kuinka aika ja arkeni eivät pysähtyneetkään, vaan hidastuivat.

They say there’s always water here. Jonne Sippola in Koskela, Helsinki in April 2020. From the Poikkeustila photo series. I documented my life during the State of Emergency. In the Corona-spring 2020 I photographed how my time and daily life didn’t stop. They only slowed down.

UUSI KUVAJOURNALISTI 2020
NEW PHOTOJOURNALIST 2020

TOIVO HEINIMÄKI

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Sarja on yllättävä, anarkistinen ja siinä on punk-henkeä. Se kierrättää 90-luvun antiestetiikkaa, joka näyttää nyt tuoreelta. Kuvaaja on luonut oman tyylinsä ja osaa yhdistää eri kuvatyyppejä sarjaansa.”

Renkomäki on Lahden kaupunginosa noin 6 kilometriä keskustan eteläpuolella. Sumu laskeutui paikallisen rautakaupan pihaan marraskuussa 2020.

Renkomäki is a Lahti district about 6 kilometers south of the city center. The fog covered the parking lot of the local hardware store in November 2020.

VIDEO 2020
VIDEO 2020

Sarjassa ei jaettu palkintoa.

”Videoita ei edes voinut rinnastaa kilpailun valokuvareportaaseihin, jotka olivat tosi draamallisia, tosi voimakkaita, eläviä hetkiä ihmisten välillä eikä niissä selitellä, mitä on tapahtunut. Sama vaatimus koskee mielestäni myös videoita: niiden tulisi olla draamallisia.”

YLEISÖN SUOSIKKI 2020
PEOPLE’S CHOICE 2020

RIO GANDARA

TUOMARISTON PERUSTELUT

“Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan tuomariston valitsemien kuuden Kuvajournalisti 2020 -finalistin joukosta. Finalistit olivat: Antti J. Leinonen, Janne Körkkö, Juha Metso, Mikko Vähäniitty ja Rio Gandara. Yleisön suosikiksi nousi Rio Gandara. Sarja toteutettiin yhteistyössä Canonin kanssa.”

Koronaviruspandemia Suomessa vuonna 2020 on osa maailmanlaajuista koronaviruksiin kuuluvan SARS-CoV-2:n levittäytymistä. Virus aiheuttaa taudin nimeltä COVID-19. Koronaviruspandemian ensimmäisessä aallossa keväällä 2020 sairastui noin 7 300 ja kuoli 330 henkilöä. Tehohoitoon joutui yli 220 ja sairaalaan noin 800. Suomi suljettiin valmiuslailla maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Rajoitukset heikensivät merkittävästi Suomen taloutta. Suomi siirtyi loppukeväällä hybridistrategiaan: testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Suomi pyrkii välttämään yhteiskunnan täyttä sulkemista, jos tautitilanne sen sallii. Toinen aalto iski loppusyksyllä. Tautitapausten ja sairaalassa olijoiden määrät kasvoivat hitaasti elokuusta suunnilleen marraskuun kolmannelle viikolle. Koronatestien kysyntä elokuussa 2020 ruuhkauttui myös yksityisten lääkäriasemien koronatestauksen. Erityisen näkyviä jonot ovat olleet Mehiläisen Hernesaaressa sijaitsevassa näytteenotossa, johon voi saapua ilman ajanvarausta. Ihmiset olivat kesälomien jälkeen hakeutuneet odotettua enemmän testeihin. Terveydenhuollon työntekijöitä Mehiläisen Hernesaaren Express-testauspisteellä 18. elokuutta 2020, Helsinki.

The coronavirus pandemic in Finland in 2020 is part of the global spread of SARS-CoV-2, a coronavirus. The virus causes a disease called COVID-19. In the first wave of the coronavirus pandemic in the spring of 2020, about 7,300 people became ill and 330 died. More than 220 were admitted to intensive care and about 800 to the hospital. Finland was closed by the Emergency Powers Act from mid-March to mid-June. The restrictions significantly weakened the Finnish economy. In the late spring, Finland switched to a hybrid strategy: test, trace, isolate and treat. Finland strives to avoid the complete exclusion of society if the disease situation allows it. The second wave struck in late fall. The number of cases and illnesses in the hospital grew slowly from Augus

KUNNIAMAININNAT 2020
HONORABLE MENTIONS 2020

HENKILÖKUVA 2020 KUNNIAMAININTA
PORTRAIT 2020 HONORABLE MENTION

KIMMO PENTTINEN

Helsinkiläinen opiskelijakolmikko Fiona Musanga, Rewina Teklai ja Alice Muton perustivat oman elokuvakerhon, Ubuntu Film Clubin, joka näyttää “mustaa elokuvaa”. Taustalla oli halu laajentaa ja tasa-arvoistaa elokuvatarjontaa.

Fiona Musanga, Rewina Teklai ja Alice Muton founders of Ubuntu Film Club. They are willing to equalize and expand moviescene which is shown in the movie theaters at Helsinki

TIMO PYYKKÖ

Jussi Halla-aho (PS) eduskunnassa 27.2.2020.

Leader of Finns Party Jussi Halla-Aho at the parliament.

REPORTAASI 2020 KUNNIAMAININTA
REPORTAGE 2020 HONORABLE MENTION

MIKKO VÄHÄNIITTY

Sini-Maria Tiainen (vas) teki haaveestaan totta ja ryhtyi kyläkauppiaaksi Sumiaisiin.

Sini-Maria Tiainen followed her dream and opened a small corner shop in Sumiainen.

KUVAESSEE 2020 KUNNIAMAININTA
PHOTO ESSAY 2020 HONORABLE MENTION

ALESSANDRO RAMPAZZO

For the past four years and since the birth of her twins, Nita reports to have been victim of violence from her boyfriend and father of the kids

UUSI KUVAJOURNALISTI 2020 KUNNIAMAININTA
NEW PHOTOJOURNALIST 2020 HONORABLE MENTION

SILJA VIITALA

Lordi-yhtyeestä tutut Amen, Mana ja Hiisi asuvat nykyään Tampereella. Kolmikko poseerasi Tammelantorilla 7. helmikuuta. ”Meidän musiikki on kuin Popedaa, mutta englanniksi”, sanoo Amen.

Three members of the Lordi-band live now at Tampere. “Our music is like Popeda, but in English”, says Amen. Amen, Mana and Hiisi were pictured at Tammelantori, Tampere.