HENKILÖKUVA 2021
PORTRAIT 2021

TOUKO HUJANEN

 

Touko Hujanen on kuvareportaasiin erikoistunut freelancer. Hän on työskennellyt muun muassa The New York Timesille, X-lehdelle ja Helsingin Sanomille. Hän julkaisee Uuden Maan Sanomat -sanomalehtiteosta. Hujanen on pitänyt useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on valmistunut Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriohjelmasta.

TUOMARISTON PERUSTELUT

 

”Henkilökuva, josta voi todella puhua potrettina. Valon väri on hieno. Katse suoraan kameraan vangitsee. Kuvasta tulee mieleen Dorothea Langen Migrant mother -kuva uudelleen tehtynä. Naisen kasvot näyttävät samalta, mutta tänään ja saman ikäisenä. Kuva on ajaton, sitä voi katsoa vielä 50 vuoden päästä. Sellaisen kuvan ottaminen ei ole helppoa.”

Syvävihreäksi linkolalaiseksi ja traditionalistiksi itsensä määrittelevä Viivi Luoma tuli Omavaropistoon päästäkseen irti kaupunkielämästä. Hän oli teininä Pohjoismaiden mestari painissa, mutta loukkaantumisen jälkeen lähti kiertämään ortodoksisia ja katolisia luostareita Euroopassa. Nyt hän etsii konkreettisempaa suhdetta pyhyyteen omavaraisuudesta.

A unique School for self-sufficiency opened in Valtimo in 2021. The first students of the school lived in Valtimo for six months to learn the basics of self-sufficiency. Viivi Luoma came to Valtimo to live a more primitive and rural lifestyle. As a teenager she was a wrestling champion, but after an injury she spent time in catholic and orthodox monasteries in Central Europe and Finland. Now she is looking for more “hands on spirituality” in self-sufficiency. Valtimo, Finland, 8.6.2021.