KUVAJOURNALISTI 2020

PHOTO JOURNALIST 2020

Pula-aikana vanhoista autoista tehtiin traktorinkorvikkeita, kun varsinaisiin traktoreihin ei ollut varaa. Michiganin yläniemimaalla niitä kutsuttiin jokkereiksi. Vain Mass City oli poikkeus, jossa niitä kutsuttiinkin päkkäröiksi. John Vesterinen on ylpeä päkkärästään. Mass City, Michigan 2020.

Drive in -koronatestauspaikka Oulun Oritkarissa. Oulu, 2020.

Pete Anttila syntyi Michiganissa, mutta on työskenteli elämänsä aikana mm. Outokummun terästehtaalla Torniossa. Hän oli myös harrastajamuusikko ja järjesti kotonaan soittoiltoja tuttavilleen joka toinen viikko. Pete kuoli lokakuussa 2020 80-vuotiaana. Hän oli suomen kielen taitoinen useiden ikätovereidensa tavoin. Vain harva nuoremmista sukupolvista osaa suomea. Kieli hiipuu ja lopulta katoaa. Lake Linden, Michigan 2020.

Korona kuritti ulkomaalaisista matkailijoista riippuvaista Lappia. Ylläkselle ei ollut ruuhkaa jouluviikolla. Laskettelukeskukset saivat kuitenkin pientä lohtua kotimaisista matkailijoista. Kolari 2020.

Santapark on Rovaniemen Syväsenvaaran peruskallioon louhittu luola. Toimitusjohtaja Ilkka Länkinen on joutunut sulkemaan joulupukin ”kotiluolan” koko talvikaudeksi.­ Rovaniemi, 2020.

KIrjailija Janne Utriainen (50) nukkumassa kotonaan Inarin Turvejärvellä. Hän sairastaa ALS:ia. ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Tautiin ei ole parannuskeinoa. Utriainen asuu arkisin vanhainkodissa Ivalossa. Sairaudesta huolimatta hän jatkaa kirjoittamista. Inari 2020.

Torniolainen Kerttu Rantataro heitti paperipussissa kukkia Ruotsissa asuvalle ja syntymäpäiväänsä viettävälle tyttärelleen Tamara Bergströmille yli Suomen ja Ruotsin rajalle pystytetyn raja-aidan 5. toukokuuta. Suomen Ja Ruotsin raja oli suljettuna keväällä 2020, kunnes huomattiin, että sen sulkeminen suomalaisilta olikin perustuslain vastaista. Rajan sulku hankaloitti rajayhteisön eloa ja Victoriantorista, jonka halki raja kulkee, tuli suosittu kohtaamispaikka rajan molemmin puolin asuville perheille, ystäville ja tuttaville. Tornio 2020.

Suomen ja Ruotsin raja suljettiin keväällä aidalla ja Rajavartiolaitos palasi Tornioon. Sitten huomattiin, että sen sulkeminen suomalaisilta olikin perustuslain vastaista. Rajan sulku hankaloitti rajayhteisön eloa ja Victoriantorista, jonka halki raja kulkee, tuli suosittu kohtaamispaikka rajan molemmin puolin asuville perheille, ystäville ja tuttaville. Tornio 2020.

Keväällä 2020 nousi huoli pääkaupunkiseudulta Lappiin coronaa paknevista ihmisistä, joka johti Uudenmaan sulkemiseen. Helsinkiläinen Katriina Palmroth-Ramm-Schmidt ehti tulla mökilleen Ylläkselle pari viikkoa aikaisemmin, jolloin ei vielä ollut tietoa rajoituksista. Paluu Helsinkiin hirvitti häntä.

Toivo Makslahti, 90, vannoi päivittäin rakkauttaan hoivakodissa asuvalle vaimolleen Kaarina Makslahdelle. Pari vietti 65-vuotishääpäiväänsä ikkunan läpi, sillä koronavirusepidemia lopetti vierailut vanhusten hoivakoteihin. Ylitornio 2020.

ANTTI J. LEINONEN

 

Antti J. Leinonen on Iiläinen video- ja valokuvaaja. Leinonen on toiminut freelancerina vuodesta 2002. Hän on työskennellyt useimmille valtakunnallisille tv-kanaville ja sanomalehdille. Toimeksiantojen ohella Leinonen työstää myös omia projektejaan.

TUOMARISTON PERUSTELUT

 

”Tekijä on kuvasarjallaan vahvasti ja koskettavasti läsnä ajankohtaisissa ilmiöissä. Kuvissa ihmisten elinympäristö on vahvasti esillä. Kuvaaja on seurannut intensiteetillä vuoden tapahtumia ja huomioinut eri ikäryhmiä ja alueitakin. Kuvasarjassa yhdistyvät rauhallinen asioiden seuraaminen ja välillä humoristiset tilanteet.”