USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET KUVAJOURNALISMIKILPAILUSTA

 

 

MILLOIN KUVAJOURNALISMIKILPAILUN VOITTAJAT JULKISTETAAN?

Kilpailun voittajat julkistetaan Helsingissä 31.3.2023. Voittajakuvat on nähtävillä näyttelyssä Sanomatalon Mediatorilla huhtikuun loppuun saakka.

KETKÄ SAAVAT OSALLISTUA KUVAJOURNALISMIKILPAILUUN?

Kilpailun kaikki sarjat ovat tänä vuonna avoimia, joten kuka vain voi osallistua sopivalla katsomallaan kuvalla. Kilpailu halutaan kuitenkin pitää ammattimaisena, joten myös ammattietiikan noudattaminen halutaan varmistaa. Edellytämme, että kaikki osallitujat sitoutuvat Journalistin ohjeisiin.

MITEN KUVAJOURNALISMIKILPAILUN TUOMARIT VALITAAN?

Kilpailun arvovaltainen ja riippumaton tuomaristo on Suomen kuvajournalistit ry:n hallituksen nimittämä ja vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna kilpailun tuomareina toimivat saksalainen kuvatoimittaja ja DIE ZEITT -lehden avustava kuvapäällikkö Lara Huck, dokumenttielokuvaohjaaja Kati Juurus ja visuaalinen journalisti Lasse Rantanen.

SAAVATKO KUVAJOURNALISMIKILPAILUN TUOMARIT PALKKAA?

Eivät saa.

MILLÄ PERUSTEELLA KUVAAJAT VALITAAN YLEISÖÄÄNESTYKSEEN?

Tuomaristo nimeää Yleisön suosikki -sarjan ehdokkaat Kuvajournalisti 2022 -sarjaan osallistuneista. Kuvasarjat rinnastetaan toisiinsa ja finalisteihin päädytään keskustelun ja äänestyksen kautta.

 

MIKSI AINA SAMAT KUVAAJAT VOITTAVAT KUVAJOURNALISMIKILPAILUN?

Lähtökohtaisesti paras kuva tai sarja voittaa. Päätökset tekee arvovaltainen ja riippumaton tuomaristo, joka vaihtuu joka vuosi. Tuomaristo valitsee kuvat tietämättä kuvaajien nimiä, sukupuolta, asuinpaikkaa tai mitään muutakaan tietoa kuvaajista tai kuvien julkaisupaikoista.

MIKSI EPÄTERÄVÄ / VÄÄRIN VALOTETTU / MIELESTÄNI HUONOSTI SOMMITELTU KUVA MENESTYI KUVAJOURNALISMIKILPAILUSSA?

Päätökset vuoden parhaista kuvista tekee tuomaristo. Pelkkä teknisesti virheetön kuva ei välttämättä vielä tarkoita, että kuva on journalistisesti hyvä tai kiinnostava. Journalistisessa ja dokumentaarisessa kuvassa on monesti kyse myös tarinankerronnasta, vaikuttavuudesta, ratkaisevasta hetkestä tai tavasta hahmottaa ympäröivää maailmaa.

MIKSI KUVAJOURNALISMIKILPAILUN VOITTAJISSA ON NIIN VÄHÄN NAISIA?

Tuomaristo valitsee kuvat tietämättä kuvaajien nimiä, sukupuolta tai mitään muutakaan tietoa. Tuomarit eivät siis voi syrjiä mitään sukupuolta. Tuomaristo koostuu aina sekä miehistä että naisista. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut vähemmän nais- kuin miesoletettuja. Omasta puolestamme toivomme, että myös naiset osallistuisivat kilpailuun enemmän niin saisimme vinouman tulevina vuosina korjattua. Vuoden 2021 -kilpailussa yli puolet voittajista oli naisoletettuja.

MIKSI KUVAJOURNALISMIKILPAILUN VOITTAJISSA ON NIIN VÄHÄN MAAKUNNISSA ASUVIA VALOKUVAAJIA?

Tuomarit eivät tiedä kuvaajien kotikaupunkeja tai mitään muitakaan tietoja kuvaajista. Koska suuri osa alan työpaikoista ja työllistymismahdollisuuksista on pääkaupunkiseudulla, myös suurin osa Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenistä sekä muista kuvaajista asuu pääkaupunkiseudulla. Sen vuoksi todennäköisyys esimerkiksi helsinkiläisille menestyjille on suuri.