Uutinen

Kuvajournalismin syyspäivät Helsingissä pe 29.9.– su 1.10.2017


14.08.2017

Syyspäivien teemana on tänä vuonna kansainvälisyys ja kansainvälistyminen.

Kuvatoimisto NoorinPep Bonetja Pulitzer-palkittu Melanie Burford luennoivat ja arvioivat portfolioita. Saamme kuulla myös kuvaaja Jarkko M. Virtasen näkemyksiä dokumenttielokuvan kuvaamisesta – suunnittelusta toteutukseen. Näemme myös Virtasen kuvaaman Kiehumispisteessä -elokuvan.

Heikki Willamo valottaa omaa suhdettaan luontoon ja sen kuvaamiseen. Lisäksi kuulemme tiukkaa asiaa residenssitoiminnasta AteljeesäätiönRiikka Suomi-Thandelta sekä kuulemme kuvaaja/dokumentaristi Pieter Ten Hoopeninesityksen. Palkitun elokuvaajan Marita Hällforsin aiheena on kuvasuunnittelu dokumentielokuvan hallituissa ja hallitsemattomissa tilanteissa. Sunnuntain päätämme paneutumalla ääneen. Dokumenttielokuvan äänisuunnittelun salat paljastaa Sami Kiiski (Äänipää Oy).

Viikonlopun aikana osallistujilla on myös mahdollisuus portfolioarviointiin, johon ilmoittaudutaan erikseen. Arvioijina toimivat alan kotimaiset vaikuttajat sekä syyspäivien ulkomaiset vieraat. Portfolioarvioitsijoita ja luennoitsijoita kiinnitämme parhaillaan ja tiedotamme uusimmat päivitykset ohjelmaan sitä mukaa, kun niitä saamme.

Sokerina pohjalla viikonloppuun kuuluu tuttuun tapaan myös rennot illanvietot kollegoiden kesken! Muista siis varata majoitus, vaikka tulisit lähempääkin.

Tapahtumapaikka on tänä vuonna luonnonkauniilla paikalla meren rannalla sijaitseva Hotelli Rantapuisto, Vuosaaressa, os.: Furuborginkatu 3, 00980 Helsinki.

Seminaarihinta on 250€ + alv yhdistyksen jäsenille
Opiskelijahinta 120€ + alv
Hinta sisältää perjantain, lauantain ja sunnuntain seminaariohjelman, mahd. portfolionäytön ja ruokailut.

Yhdistyksen ulkopuolisilla on mahdollisuus osallistua seminaariin lauantaina ja sunnuntaina hintaan 250€ +alv. Tämä ei sisällä perjantain ohjelmaa, lauantain illallista eikä illanviettoa.

HUOM! Osallistumismaksu EI sisällä majoitusta. Suosittelemme lämpimästi majoituksen varaamista, vaikka tulisit lähempääkin! Onhan Syyspäivien parasta antia, luentojen lisäksi, vapaa seurustelu kollegoiden kanssa. Hotelli Rantapuistosta voi varata huoneen erittäin edulliseen Syyspäivä-hintaan. Hotellitarjous on voimassa 15.9. saakka, johon mennessä huoneet tulee varata. Alennuskoodin saat ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautuminen: http://syyspaivat.nettilomake.fi

Pep Bonet

Kuvajournalismin syyspäivät saa vieraakseen Pep Bonetin Noor -kuvatoimistosta. Bonet on monesti palkittu elokuvaaja ja valokuvaaja, joka dokumentoi yhteiskunnallisia aiheita, esimerkiksi Sierra Leonen sodan jälkimaininkeja Faith in Chaos -esseessä ja HIV/aids -ongelmaa ympäri maailmaa kuvattavassa sarjassa. Bonet on myös viettänyt lukemattomia tunteja dokumentoiden Motörheadia, aikamme suurimpia rock-yhtyeitä.

http://noorimages.com/photographer/bonet/

Melanie Burford

Melanie Burford on Bergenissä, Norjassa asuva valokuvaaja ja multimediataiteillija. Omissa, pitkissä projekteissaan hän yhdistää dokumenttikuvausta ja tutkivaa journalismia. Ennen Norjaan muuttoaan hän on työskennellyt Uudessa Seelannissa The Evening Post -lehden kuvaajana sekä Yhdysvaltoihin muutettuaan The Dallas Morning News -lehdessä. 2003 hän muutti New Yorkiin ja oli Prime-kollektiivin perustajajäseniä. 2014 hän muutti perheineen Norjaan. Burford toimii myös aktiivisesti Women in Photography -järjestössä.

Burfordilla on mittava kouluttajan ura. Hän on toiminut apulaisprofessorina Columbian yliopistossa, opettanut Syracusen yliopistossa ja Rochester Institute of Technologyssa. Opetusaloinaan hänellä on ollut mm. journalismi, videokerronta ja multimediatuotanto. Lisäksi hän on vetänyt useita työpajoja ja kursseja.

Burford ja The Dallas Morning News -työryhmä palkittiin vuonna 2006 Pulitzer -palkinnolla hurrikaani Katriinan uutisoinnista. Burfordin työ on huomioitu myös EMMY Advanced Media Awards -, the Webby Awards -, the 74th annual National Headliner Awards ja the Harry Chapin Media Awards -palkinnoilla sekä the Best of Photojournalism and Pictures of the Year International -palkinnolla.

www.melanieburford.com

Jarkko M. Virtanen

Jarkko M. Virtanen (s. 1983) on Porista helsinkiläistynyt elokuvaaja, jota kiinnostaa dokumentaarisen ja fiktiivisen elokuvan rajapintojen sekoittuminen.

Virtanen on kuvannut mm. Elina Hirvosen dokumenttielokuvat Kiehumispiste (2017) ja Paratiisi – Kolme matkaa tässä maailmassa (2007). Kiehumispiste seuraa Suomen polarisoitunutta maahanmuuttokeskustelua vuoden 2016 aikana. Paratiisi kertoo Espanjan tomaattiviljelmillä työskentelevän malilaisen siirtolaisen tarinan. Virtanen on kuvannut Juan Reinan elokuvan ruandalaisista kiintiöpakolaisista 6954 km kotiin (2013) ja Takaisin pintaan (2016), joka kertoo luolasukellusonnettomuuden uhrien nosto-operaatiosta Pohjois-Norjassa.

Virtanen on kuvannut myös lyhytelokuvia, mainoksia ja musiikkivideoita sekä videotaideteoksia. Hän on valmistunut Aalto yliopistosta taiteenmaisteriksi (elokuvaus).

https://yle.fi/uutiset/3-8685762

Heikki Willamo

Heikki Willamo on suomalainen valokuvataiteilija, luontokuvaaja ja kirjailija. Hän on pitänyt useita kymmeniä valokuvanäyttelyä Suomessa ja ulkomailla ja julkaissut parikymmentä kirjaa, osin yksin osin yhdessä muiden kanssa. Hänen viimeisimmässä näyttelyssään Myyttinen matka Willamo tutki kalliotaidetta sekä eläimiin liittyviä myyttejä ja uskomuksia.

https://yle.fi/uutiset/3-9436466

Portfolionäytöt

Viikonlopun aikana osallistujilla on mahdollisuus portfolionäyttöihin. Arvioitsijana toimivat viikonlopun kansainväliset vieraat Pep Bonet, Melania Burford ja Pieter ten Hoopen, sekä alan kotimaiset kuvatoimittajat ja asiantuntijat mm. WWP palkittu Markus Jokela. Porfolionäyttöihin ilmoittaudutaan erikseen ilmoittautumisen yhteydessä.

Suomen kuvajournalistit ry pidättää oikeuden muutoksiin.