Uutinen

Huhtikuun F5.6 klubiextra: A.D.Coleman


02.04.2019

F5.6-klubi tarjoaa huhtikuussa yleisölleen ylimääräisen extraklubin ja tuo lavalle poikkeuksellisen vieraan: Tiistaina 9. huhtikuuta klo 19.00 Lavaklubille saapuu maailmalla tunnettu, 50-vuotista uraansa juhliva kriitikko, historioitsija, kuraattori ja valokuvaan pohjaava taiteilija Allan Douglass Coleman New Yorkista.

Tiedossa on poikkeuksellista kuultavaa: Colemanin luento palkitusta tutkimusprojektista ”Alternate History: Robert Capa on D-Day”.

Kertomukset Capan seikkailuista Normandian maihinnousupäivänä (”D-Day”) 6.6.1944 sekä negatiivien häviämisistä ovat Colemanin mukaan kuvajournalismin myyteistä myyttisimmät.

Totuus Capan kuvien takana on työllistänyt Colemanin tutkimusryhmää viiden vuoden ajan. Nyt ryhmä on löytänyt merkittäviä todisteita, jotka viittavat uuteen kertomukseen Capan kuvien synnystä 6.6. ja tuhoutumisesta lontoolaisessa pimiössä 7.6. vuonna 1944.

Luennon ja yleisökeskustelun jälkeen Coleman vaihtaa hattua tutkijasta tekijäksi ja esittelee multimediateoksen "Spine" (Selkäranka), jonka fyysinen ja henkinen lokaatio on lounaisessa USA:ssa, ja johon laaja-alainen Coleman on kirjoittanut poeettisia tekstejä vapaan kirjoittajan roolissa. Valokuvat on ottanut valokuvaaja Niina Sederholm ja musiikin tehnyt säveltäjä ja muusikko Mikko Hassinen.

Esitys pidetään englannin kielellä. Vapaa pääsy.

Tervetuloa! Welcome!

Illan tuottaa Suomen kuvajournalistit.

****
Klubi-ilta on osa Colemanin kymmenpäivästä luentovierailua, jonka ovat järjestäneet Smidiga övergångar i Svenskfinland -hanke ja Yrkesinstitutet Prakticum yhteistyössä Yrkeshögskolan Arcada, Valokuvataiteen museon, Valokuvakeskus Perin, Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian sekä Allan and Bo Hjelt Art Foundationin kanssa.

***
Allan Douglass Coleman työskentelee kriitikkona, historioitsijana ja kuraattorina. Hän on julkaissut kahdeksan valokuva-alan kirjaa ja 2 500 esseetä. Hän on toiminut Village Voice, the New York Times ja the New York Observer -lehdissä kolumnistina ja kirjoittanut useita artikkeleita valokuva-alan julkaisuihin. Colemanin kirjoituksia on käännetty 21 kielelle ja julkaistu 31 eri maassa.

A. D. Coleman on lisäksi kuratoinut näyttelyitä museoissa, gallerioissa ja festivaaleilla Suomessa, Hong Kongissa, Italiassa, Kanadassa, Kiinassa, Romaniassa, Slovakiassa, Espanjassa, Taiwanissa ja USA:ssa. Hänet on palkittu valokuva-alan kirjoituksistaan ja elämäntyöstään muun muassa Society for Photographic Educationin ”Insight Award for lifetime contribution to the field” -tunnustuksella. Colemanin suosittu blogi "Photocritic International" julkaistaan photocritic.com -sivustolla.

***
F5.6 on valokuvaajien ja kaikkien valokuvasta kiinnostuneiden klubi, joka järjestetään kuukauden ensimmäisenä tiistaina Lavaklubilla. Vuonna 2019 ohjelmassa on kiinnostavaa myös liikkuvan kuvan ystäville, kun Dokumenttikilta toimii Suomen kuvajournalistien rinnalla toisena järjestäjänä.

F5.6-klubi keskiviikkona 9.4. kello 19-21 (baari auki -24)
Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki

Tapahtumat

Ei tulevia tapahtumia

Ajankohtaista

21.04.2019
Reilu viikko sitten jaettiin World Press Photon palkinnot Amsterdamissa. Vuoden lehtikuvaksi valittiin John Mooren valokuva siirtolaislapsesta Yhdysvaltojen rajalla. Kuvassa hondurasilainen taapero Yanela Sanchez itkee Yhdysvaltojen rajavartioston ottaessa hänet ja hänen äitinsä Sandra Sanchezin huostaan McAllenissa Texasissa 12. kesäkuuta.

19.04.2019
"Time to apply for the ninth edition of the ICRC Humanitarian Visa d’or Award - International Committee of the Red Cross. The deadline is on June 5, 2019."

18.04.2019
Carina Appelin Muistorahaston palkinto jaetaan jälleen ensi kesäkuussa! Muistorahasto ottaa vastaan ehdotuksia palkinnon saajaksi huhtikuun loppuun asti.

17.04.2019
"Street photographers, show us your works!

17.04.2019
Sanomalehti Keskisuomalaisen kuvatuottaja Hanna Marjanen, Helsingin Sanomien valokuvaaja Mika Ranta sekä Ylen kuvanhallinnan esimies Martti Lyyra antavat vinkkejä kamerakopterin hankkimista harkitseville uusimmassa Suomen Lehdistön jutussa.

11.04.2019
World Press Photo 2019 -voittajat ratkenneet juuri.

11.04.2019
Tässä jakoon pioneerimobiilistreamaus A.D. Colemanin veretseisauttavasta luennosta Normandian maihinnousun (rosoiseen) henkeen. A.D.Colemanin luvalla linkkiä saa jakaa.

10.04.2019
Eilen illalla F5.6-klubilla yleisö pääsi nauttimaan poikkeuksellisesta sisällöstä: A.D.Colemanin luennossa myytti Robert Capan kuuluisten sotakuvien kohtalosta murtui lähes trillerimäisellä tavalla, täten nousten mahdolliseksi tapauskohtaiseksi esimerkiksi siitä, miten myytit ovat historian tuottamaa puhetta.