Tapahtuma

Kuvajournalismin syyspäivät


23.10.2015 25.10.2015

Kuvajournalismin syyspäivät 23.-25.10.2015 Piispalan keirikeskus, Kannonkoski

Suomen kuvajournalistit ry:n Syyspäivillä huippuohjelma ja huippuasiantuntijat – ammattilaiselta ammattilaiselle Tapahtuma on avoin vain yhdistyksen jäsenille.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt​.

PERJANTAINA ALOITAMME TIUKALLA ASIALLA kaikille yhteisillä luennoilla

Keskisuomalaisen varapäätoimittaja, Inkeri Pasanen avaa syyspäivät. Hän kertoo ajatuksiaan median murroksesta maakuntalehdissä sekä sen vaikutuksesta sanomalehdistöön valtakunnallisesti.

Sitten brändätään! Heli Mäenpään (valokuvauksen markkinoinnin ja brändäyksen asiantuntija, Viewmasters-agentuurin luoja, konseptisuunittelija ja luova johtaja, galleristi) luennolla: Valokuvaajan kaupallisen brändin rakentaminen - luento, Heli Mäenpää

LAUANTAINA OHJELMA, valitse omien mieltymysten mukaan

Lauantain ohjelma koostuu pienryhmädemoista ja työpajoista. Valittavana on oma paletti seuraavista ao. pienryhmäluennoista ja työpajoista omien mielenkiintojen mukaisesti. Jokaiseen työpajaan mahtuu noin 15 henkilöä, ja niihin ilmoittaudutaan perjantai-iltana paikan päällä.

Päivän aikana ehdit kuulla ja kokea kolme esitystä tai työpajaa.

Peilitön kamera, uhka vai mahdollisuus? - still ja videokuvausdemo ja workshop, Mikael Kaplar

Hyvä ääni -parempi video - demo ja workshop, Julius Koivistoinen

Ideasta kirjaksi - Miten sunnittelet ja toteutat hyvän valokuvakirjan ja saat kustantajankin kiinnostumaan? Valokuvakirjan tekijän oman teoksen esittely ja kokemukset kustantajayhteistyöstä, Juha Laitalainen

Tabletin kielioppi - luento, Arttu Muukkonen

Syväsukellus Editointiin - videon leikkaamisen perusteita, editointi tarinnan kerronnan välineenä ja näkökulmia tarjolla oleviin editointihjelmistoihin, Kai Widell

Valaisu miljöössä - käsisalamalla kaunista valoa - luento ja workshop, Kimmo Räisänen

Lisäksi lauantaina koko päivän kestävä työpaja Kaupallisen portfolion rakentaminen, ohjaajana Heli Mäenpää. Hae lauantain portfoliotyöpajaa lähettämällä lyhyt esittely itsestäsi ja 5-10 työnäytettä os: ira.launiala/at/fotografira.com

PÄÄTÄMME PÄIVÄN KAIKILLE YHTEISELLÄ LUENNOLLA

Miten rakentava koukuttava tarina - eväitä niin lyhyeen videotarinaan kuin pitkäkestoiseen still-kuvaprojektiinkin, luento, Jan Forsström

SUNNUNTAINA kaikille yhteiset luennot

Moving Mountain - Earthquake, Cameras, and Community - luento kansainvälisen lehdistön toiminnasta kriisialueilla, Nepalin maanjäristyksestä selvinneeltä Gary Wornellilta

Muutun mahdollisuuksien mukana - miten päästää irti menneestä ja luoda uutta, luento, Jere Hietala

ASIANTUNTIJAT

Heli Mäenpää on Suomen johtavia kaupallisen valokuvauksen asiantuntijoita. Pitkän uransa aikana hän on ehtinyt mainostoimiston art directorina ostaa valokuvaajien palveluksia 11 vuoden ajan sekä myydä niitä omassa yrityksessään Viewmastersissa 7 vuotta. Lisäksi hän on kuratoinut ja tuottanut useita valokuvanäyttelyitä sekä toiminut valokuvataiteen ja kaupallisen maailman yhdistäjänä. Tällä hetkellä Heli työskentelee omassa yrityksessään Bang Bangissa luovana johtajana ja konseptisuunnittelijana sekä opettaa Aalto Yliopistossa valokuvauksen maisteriopiskelijoille itsensä brändäämistä ja markkinointia.

Jan Forsström on dramaturgi, jonka käsialaa ovat mm. Jussi-palkittu Skavabölen pojat ja Hyvä poika. Muita Sandsströmin palkintoja ovat mm. Nordiska filmpriset -palkinto (Göteborg) ja Giornate degli autori huomiointi Venetsian elokuvafestivaaleilla.

Forsström opastaa koukuttavan tarinan luomisen keinoihin visuaalisin keinoin. Opit ovat sovellettavissa niin lyhyeen videoon kuin pitkään still-kuva projektiinkin.

Jere Hietala ravistelee meitä kyseenalaistamaan omia toimintametodeita. Mitä tehdä, kun homma ei toimi?! Ihmeparannuskeinoja ei ole, eikä Hietala niitä lupaa, mutta ennakkoluuloton asioiden uudelleenarvioiminen tuo usein mukanaan positiivisia ajatusmalleja ja toimintapoja omaan työhön.

Hietala aloitti kuvaajan uransa 2003 Abu Dhabin armeijan freekuvaajana. Abu Dahibista Suomeen ja Helsinkiin Hietala kulki Tampereen ja Visuaalisen viestinnän instituutin VVI:n kautta. Hietala on työskennellyt maailman suurimmille mainostoimistoille ja yrityksille, mm. McCann, TBWA, L'Oreal ja Nokia, Suomessa ja muualla Skandinaviassa.

Hietala on tallentanut maailman suurimpia julkkiksia 50 Centistä Ahtisaareen. Hänen viimeisin hyväntekeväisyysprojekti Afrikan salametsästyksestä esiteltiin lajasti Italian Vanity Fairissa. Työssään Hietala yhdistelee luovasti ja ennakkoluulotomasti eri kuvaus- ja kuvankäsittelytekniikoita.

Tällä hetkellä Hietalan työt lennättävät häntä Euroopan ja USA:n välillä. http://www.jerehietala.com/

Arttu Muukkonen (1984) on kuvajournalisti ja palkitun 11-kollektiivin jäsen. Muukkonen on keskittynyt digitaaliseen julkaisemiseen ja hän on tehnyt gradunsa narratiivisuuden uusista muodoista tableteilla.

Muukkonen keskittyy kuvajournalististen projektien lisäksi ääriurheiluun liittyvän elämäntavan tallentamiseen.

11-kollektiivi

11 suomalaisten dokumentaaristen valokuvaajien muodostama ryhmä, joka on lähtenyt ajamaan uuden suomalaisen kuvajournalismin asiaa. Arttu on yksi heistä.

Julius Koivistoinen kerää palkintoja maailmalta:

  • 2015 - Poseidon's Son, Best Cinematography, Uneton48 Finnish Short Film Festival
  • 2014 - Thin Ribbon, Grand Prize Winner + 4 Nominations, My RØDE Reel 2014
  • 2013 - Finnish Young Photo Journalist of the Year, Finland's Photojournalists Association
  • 2010 - 24 hourly winner, CBRE Urban Photographer of the Year 2011

Kimmo Räisänen on Lahden muotoiluinstituutin kasvatteja. Hän työskenteli 1987 alkaen yli vuosikymmenen Lehtikuvan kuvaajana ja toimii nyt freekuvaaja. Räisänen on opettanut valokuvausta mm. Aalto-yliopistossa. Hän on pitänyt useita näyttelyitä sekä julkaissut kaksi kirjaa, Maan vetovoima (2001) ja Kansalaiset (2008).

Mikael Kaplar, valokuvaaja ja videoeditoinnin ammattilainen, valittiin Sonyn Alpha Nordic Ambassodoriksi 2013. Hän on Syyspäiviemme pienryhmän luennoitsija lauantaina aiheesta, jonka hän taitaa.

Mikael Kaplar toimi Suomen Mainosvalokuvaajien puheenjohtajana vuosina 2004-2011 ollen samaan aikaan Finnfoton hallituksen jäsen.

Kai Widell on kuvaaja ja leikkaaja, joka työskentelee sujuvasti sekä valokuvan että liikkuvan kuvan parissa. Hän opiskeli valokuvausta Lahden Muotoiluinsituutissa ja valokuvausta ja elokuvaa Taideteollisessa korkeakoulussa. Parhaillaan hän tekee ammattitutkintoa videoeditoinnista. Widell kuvaa valokuvia ja liikkuvaa kuvaa lehtiin ja yritysviestintään. Hän tekee myös omia taiteellisia ja dokumentaarisia projekteja.

Lisäksi Inkeri Pasanen, varapäätoimittaja, Keskisuomalainen

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Mukana viikonlopussa on myös mm. Sony, Nikon, Røde, Docendo

Viikonlopun aikana on mahdollista tutustua yhteistyökumppaneiden laitteisiin ja palveluihin.

SEMINAARIPAIKKA PIISPALA

Piispalan leirikeskus sijoittuu luonnonkauniiseen järvimaisemaan ja on suosittu kurssien ja seminaarien pitopaikka. Keskukseen tulllaan ympäri Suomen ja siellä mm. Suomen junioreiden edustusjääkiekkojoukkue. Paikka tarjoaakin erinomaiset mahdollisuudet vapaa-ajan aktiviteetteihin. Näitä ovat mm. keskuksen uima-altaassa sekä keilaus nelirataisella keilaradalla. Myös perinnesaunan ovet ovat auki lauantaina.

SEMINAARIHINTA

Viikonlopun hinta on vain 290€ (alv 0%)

Majoitusmahdollisuus myös yhden hengen huoneeseen, jolloin viikonlopun hinta on 320€ (alv 0%)

Osallistumismaksu sisältää ohjelman, ruokailun, majoituksen, mahdolliset harrasteet leirikeskuksessa ja illanvietot.

Mikäli haluat osallistua vain ohjelmaan ilman majoitus, on hinta 250€ (alv 0%)

Suomen kuvajournalistit ry pidättää oikeuden ohjelmanmuutoksiin.