Tapahtuma

Kuvajournalismi 2015 voittajat Sinebrychoffin taidemuseolla 18.2.-20.3.


18.02.2016 20.03.2016

KUVAJOURNALISMI 2015 voittajat valittu

KUVAJOURNALISTI 2015 - Markus Jokela

UUTISKUVA 2015 - Niklas Tallqvist

REPORTAASI 2015 - Mikko Vähäniitty

VIDEO/MULTIMEDIA 2015 - The Shopkeeper – Ville-Petteri Määttä

HENKILÖKUVA 2015 - Timo Pyykkö

ESSEE 2015 - Kaisa Rautaheimo

URHEILUKUVA 2015 - Laura Oja

YLEISÖN SUOSIKKI 2015 - Touko Hujanen

HAASTAJA 2015 - Akseli Valmunen

Kunniamaininnat:

Reportaasi 2015 - Petri Blomqvist

Urheiukuva 2015 - Miikka Pirinen

Tuomaristo luonnehti voittajia seuraavasti:

Kilpailun kuvat osoittivat, että perinteinen vahva ja visuaalisesti oivaltava kuvajournalismi on hyvin hengissä. Sitä eivät pidä yllä yksin mediatalot vaan kuvaajien omat projektit. Kuvaessee ja reportaasi olivat kilpailun selkeästi kovatasoisimmat sarjat.

Kuvajournalistien visuaalinen kieli vaikutti kisan perusteella kaavoittuneelta ja pysähtyneeltä varsinkin uutiskuva- ja urheilukuvasarjassa. Tuomaristo jäi kaipaamaan haastavaa ja uudistuvaa kerrontaa. Enää ei riitä, että kuvaaja on lähellä; hyvä kuva haastaa itse kerronnan keinoja ja kuvan lukemista.

Vaikka vuoden lehtikuvakilpailun nimi muutettiin vuoden kuvajournalisti -kilpailuksi, niin se ei vielä vaikuttanut esimerkiksi multimedia-sarjan tasoon. Monet videot oli selvästi tehty reportaasien tai uutiskuvauksen kylkiäisinä. Tämä on monelle valokuvaajalle toissijaista pakkoduunia.

Tuomaristo ilahtui siitä, että palkittujen kuvaajien ikäjakauma oli laaja. Vaikka vuoden kuvajournalisti oli kokenut kuvaaja, niin monessa sarjassa nuoret ja tuntemattomat kuvaajat rynnivät palkinnoille. Vuoden urheilukuva- ja haastajasarjan voittajien valinnassa tuomaristo käytti oikeuttaan siirtää kuvia sarjasta toiseen, johon ne paremmin sopivat.

KUVAJOURNALISTI 2015

Sarja on toteutettu yhteistyössä Riannon kanssa.

Markus Jokela

Helsingin Sanomat, Helsinki

"Voittajan työt eivät uudista kuvajournalistisia perinteitä, mutta käyttävät niitä osaavasti hyväksi. Oivaltavaa näkökulmien hallintaa ja tilannetajua, lisämerkitysten synnyttämistä sommitelman ja eleiden avulla. Kuvissa näkyy oikean hetken valitsemisen ja kuvalla kertomisen taito. Vuoden kuvajournalistin valinnassa näkyi, kuinka kuvajournalisti voi tehdä kuvajournalismia kattavasti uutisista reportaaseihin omaa käsialaa hukkaamatta. "

UUTISKUVA 2015

Sarja on totetettu yhteistyössä Keskinäinen vakuutusyhtiö Kalevan kanssa.

Niklas Tallqvist

Hufvudstadsbladet, Helsinki

Kuvaava hetki toistensa seurassa vaivaantuneista, vasta nimitetyistä ministereistä aikana, jolloin kaikki päähallituspuolueet korostivat satumaista yhteisymmärrystään.Voittajakuvaksi valikoitui hyvin tehty perinteinen ja silti yllättävä lehtikuva, joka rakentuu useiden, pienten visuaalisten elementtien varaan.

REPORTAASI 2015

Rehobot – Mikko Vähäniitty

Freelancer, Jyväskylä

"Hyytävätunnelmainen kuvaus joukosta erotettavasta miehestä päättyy kuin kadotuksen portaisiin. Sarja avautuu helposti ilman tekstiä. Hahmo on vahvasti personoitu ja teatraalinen valon käyttö korostaa tilanteen dramaattisuutta tuoden siihen jopa hieman koomisia piirteitä. Jyrkkä mustavalkoisuus on harvinaisen perusteltu ratkaisu."

Kunniamininta:

Petri Blomqvist

Freelancer, Jyväskylä

"Tunteisiin vetoava kuvasarja pienen maahanmuuttajapojan koulupäivästä – toiveista, pettymyksestä ja lohdusta. Opettajan kannustava käsi lapsen kapeilla hartioilla oli jotain mitä haluaisi nähdä useammin. Reportaasia on täysin mahdoton ohittaa samaistumatta. Sarja on myös ajankuva kahtiajakautuneesta Suomesta."

VIDEO/MULTIMEDIA 2015

Sarja on totetettu yhteistyössä Canonin kanssa.

The Shopkeeper – Ville-Petteri Määttä

Freelancer, Helsinki

"Voittajatyö yllättää raadin mainiolla tarinallaan, jossa lakoninen päähenkilö hurmaa katsojan. Verkkainen kuvaustyyli ja pehmeä luonnonvalo on tasapainossa lakonisen kertomuksen kanssa. Ohjaaja on luonut lyhytdokumentin makaaberista aiheesta, mutta käsitellyt sitä täysin tuoreesta näkökulmasta, intohimottomasti ja kikkailematta."

HENKILÖKUVA 2015

Sarja on totetettu yhteistyössä Sininauha Oy:n kanssa.

Timo Pyykkö

A-lehdet, Helsinki

"Yrittäessään säilyttää rock-kukko-identeettinsä, vanheneva tähti näyttää traagiselta. Osan kasvoista paljastava valosiivu kuvaa olennaisen henkilöstä ja hänen mielentilastaan. Katsoja voi ajatella hetken sijaan artistin monikymmenvuotista historiaa. Kuvassa on hahmoon sopivaa arvaamattomuutta. Voittajakuva kiehtoo epätäydellisyydessään ja rujoudessaan."

ESSEE 2015

Pojat – Kaisa Rautaheimo

Helsingin Sanomat, Helsinki

Intiimi ja runollinen kuvaus yhteiskunnallisesta ilmiöstä, pysähtyneestä välitilasta ja näkymättömyyden tunteesta. Vaikka kuvissa tapahtuu paljon, on tunnelma niissä piinaavan hiljainen. Kuvattavien synkeästä ja näköalattomasta elämästä jäi oksennuksen maku suuhun.

URHEILUKUVA 2015

Verkko – Laura Oja

Freelancer, Helsinki


"Harvinainen pelaajien ja fanien kohtaaminen rooleja jakavan suojaverkon läpi. Upea sommitelma muodostuu kohti kultaista leikkausta kurottuvien kätten ja verkon liikesuunnista sekä valööri- ja värikontrasteista.Voittajakuva on ajaton teos, jonka visuaalinen kiehtovuus ei kulu loppuun ensimmäisellä katsomiskerralla. Verkossa oleva juhlittu urheilija on kuvan ainoa musta pelaaja, joka tuo kuvaan yhteiskunnallista syvyyttä - respectiä. Samanaikainen kiihkeä aggressiivisuus ja lempeä onnellisuus ovat osa nykyjalkapallon teatraalisuutta. "

Kunniamaininta:

Miikka Pirinen

Freelancer, Helsinki


"Valossa kylpevä paljas yläruumis henkii voimaa ja maskuliinisuutta. Vasta seuraava silmäys kertoo kyseessä olevan vammaisurheilijan. Kuvassa yhdistyvät antiikin veistoksellisuus ja sitä tukeva uskonnollisuus-seksuaalinen hartaus. Kuvan mustavalkoisuus ja huolella rakennettu henkilökuva tekee kuvasta epätyypillisen urheilukuva. Urheiluun kuuluu myös kilpailun ulkopuolinen arki ja kauneus. "

YLEISÖN SUOSIKKI 2015

Yleisön suosikiksi nousi Touko Hujanen.

Yleisöäänestyksen arpaonni suosi Kaisa Vainiota Oulusta, hänelle toimitetaan Canon tuotepalkinto.

HAASTAJA 2015

Sarjan palkinnon tarjoaa Studiovarustamo

Akseli Valmunen

Freelancer, Helsinki

"Aiheenmukaisen karu ja vinksahtanut tunnelma. Tuomaristo nosti Valmusen kuvaesseen Haastajaksi, sillä yksittäisissä kuvissa ei ollut varteenotettavaa haastajaa muille kilpailukuville. Valmusen kuvaesseen visuaalinen kieli oli koko kilpailun tuorein."