Tapahtuma

Kuvajournalismi 2015 tuomareina asiantuntijaraati


19.01.2016

Kuvajournalismi 2015 -kilpailun tuomareina asiantuntijaraati

Kuvajournalismi 2015 -kilpailusarjojen voittajat valitsee viisihenkinen tuomaristo. Tuomaristo edustaa visuaalisen alan asiantuntijuutta ja laajaa kokemusta. Kilpailun tuomariston muodostavat art director Jessica Leino (s. 1975), graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä Ville Tietäväinen (s. 1970), valokuvaaja ja valokuvataiteilija Maija Tammi (s. 1985), Raw View -lehden päätoimittaja ja kustantaja Hannamari Shakya (s. 1969) sekä Lapin yliopiston visuaalisen viestinnän dosentti ja professori Hannu Vanhanen (s. 1956).

“Odotan tasokasta, korkealaatuista kilpailua”, kertoo päätoimittaja Hannamari Shakya. “Toisaalta minua huolestuttaa, kuinka lehtitalojen säästöt ovat vaikuttaneet kilpailutöihin muun muassa ulkomaankeikkojen vähenemisen myötä. Suomessa on paljon taitavia valokuvaajia, mutta monille heistä on tullut itsetutkiskelun paikka, kun resurssit on vedetty niin tiukoille. Kuinka tehdä töitä, kun kaikki pitää repiä selkänahasta? On myös paljon näkemyksellisiä freelancerkuvaajia, joilla töitä on vähän jos ollenkaan", kuvailee Shakya.

Jessica Leino

Jessica Leino (s. 1975) on palkittu AD joka on suunnitellut asiakaslehtiä, aikakauslehtiä ja kansainvälisiä niché-tyylilehtiä vuodesta 1999. Leino on työskennellyt A-lehdet Dialogissa vuodesta 2008.
”Vertaisin omaa työtäni ryhmänäyttelyn kuratointiin: kuva- ja kuvaajavalinnat tukevat lehden konseptia ja dramaturginen kaari on monesti tärkeämpää kuin yksittäinen kuva.”

Ville Tietäväinen

Ville Tietäväinen (s. 1970) on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän on tehnyt visuaalista journalismia, lehtikuvituksia, kahdenkymmenen vuoden ajan.

Maija Tammi

Maija Tammi (s. 1985) on taiteilija ja valokuvaaja. Hänen valokuvansa ja veistoksensa käsittelevät tieteen ja taiteen suhdetta. Tammen teokset ovat ansioituneet ja olleet näyttelyissä Suomessa, Ranskassa, Kroatiassa, Englannissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän sai Fotofinlandia-palkinnon vuonna 2011 ja samana vuonna hänet palkittiin myös Vuoden Lehtikuvaajana. Tammi on työskennellyt kuvajournalistina suomalaisille ja ulkomaisille aikakaus- ja sanomalehdille vuodesta 2009.

Tammi tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Hannamari Shakya

Hannamari Shakya (s. 1969) on Raw View -lehden päätoimittaja ja kustantaja. Shakya
on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista. Hän on toiminut
valokuvaajana, toimittajana ja ohjaajana pääasiassa dokumentaarissa
tuotannoissa.

Hannu Vanhanen

Hannu Vanhanen (s. 1956) on työskennellyt viime vuodet visuaalisen viestinnän dosenttina ja professorina Lapin yliopistossa. Tampereen yliopistossa hän toimi kuvajournalismin professorina ja lehtorina vuosina 1990-2011. Vanhanen on aloittanut työuransa 1980-luvulla kirjoittavana toimittajana, kuvatoimittajana ja lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa. Hän on jatkanut kouluttajan töiden ohella tietokirjailijana ja kuvajournalistina sekä pitänyt valokuvanäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on kirjoittanut seitsemän valokuvausta käsittelevää kirjaa. Vanhanen on kouluttanut visualisteja ja journalisteja useissa mediataloissa seä koti- ja ulkomaisissa oppilaitoksissa mm. University of California Long Beachissa, University of Santiago de Compostelassa, Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa.

Yhteistyökumppanit mahdollistavat kilpailun jatkumisen

Kilpailun järjestäminen olisi mahdotonta ilman yhteistyökumppaneiden tukea. Kuvajournalismi 2015 - kilpailun toinen pääsponsori viestintätoimisto Riannon ohella on Canon Oy. Canon on kilpailun pitkäaikainen tukija.

Muita varmistuneita yhteistyökumppaneita ovat Studiovarustamo Oy, Sininauha Oy, Puite Oy ja Ifolor Oy sekä Kaleva.

Kilpailun palkinnot rahoitetaan Kopiosto ry:n valokopiointikorvauksilla ja ne maksetaan Jokes Lehtikuvaajarahastosta.

Kilpailutyöt näytteille Sinebrychoffin taidemuseoon

Kilpailun osallistumisaika päättyi viime viikolla. Kilpailuun osallistui yhteensä yli 100 valokuvaajaa. Seuraavaksi tuomaristo valitsee kilpailun voittajan kahdeksassa eri kilpailusarjassa. Yhdeksännen sarjan eli Yleisön suosikki 2015 -sarjan voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Kilpailun voittajat julkistetaan tiistaina 17.2.2016.

Voittajatyöt ovat nähtävillä Sinebrychoffin taidemuseossa 18.2.–20.3.2016. Kuvajournalismi 2015 näyttelyssä nähdään viisihenkisen tuomariston valitsemat voittajat, suomalaisen kuvajournalismin kärki. Esillä on yhdeksän kilpasarjan voittajakuvat sekä videoteos.

www.kuvajournalismikilpailu.fi

Tapahtumat

26.10.2018
Kuvajournalistien Syyspäivät 2018 Helsingissä


Ajankohtaista

19.09.2018
⭐️ Ilmoittaudu mukaan Syyspäiville Helsinkiin 26.-28.10.2018!! Tervetuloa inspiroitumaan muun muassa Magnum -kuvatoimiston Jacob Aue Sobolin ja Jonas Bendiksenin luennoista! Mukana puhujina myös Caj Bremer, Sanna Lehto, Juha Törmälä, Outi Törmälä, Akseli Valmunen ja elokuvaohjaaja Katja Gauriloff! Vierailijoina myös Kansallisteatterin näyttelijä Marja Salo ja Ylen ohjaaja Joonas Josefsson. Uusin lisäys ohjelmaan on valokuvaaja Heli Blåfield ja toimittaja Ville Blåfield!

18.09.2018
Helsingin Sanomain säätiö ja Patricia Seppälän säätiö järjestävät Dokumentaarisen valokuvauksen työpajan 15-17 vuotiaille valokuvauksesta kiinnostuneille nuorille.

17.09.2018
Syyskuussa Kuvajournalistien Instagram-tilillä vierailee Kaisa Rautaheimo!

17.09.2018
Syyspäivillä sunnuntaina esiintyvä Katja Gauriloff on kolttasaamelainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on myös tuotantoyhtiö Oktober Oy:n perustajaosakas. Gauriloffin elokuvat Huuto tuuleen, Säilöttyjä unelmia ja Kuun metsän Kaisa on palkittu Valtion Laatutuella. Esikoispitkä dokumenttielokuva Säilöttyjä unelmia sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2012 ja oli Jussi-ehdokkaana parhaasta dokumenttielokuvasta. Elokuva voitti Jussin parhaasta elokuvamusiikista.

16.09.2018
Lokakuun lopulla Syyspäivillä esiintyvä Sanna Lehto (s. 1990) on valokuvataiteilija Helsingistä. Hän on juuri valmistunut Aalto Yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valokuvataiteen maisteriksi. Lehto oli yksi finaalisteista keväällä järjestetyssä Hyères International Festival of Fashion and Photography, missä hän voitti yleisö palkinnon valokuvasarjallaan Morphologies.

16.09.2018
Näyttelijä Marja Salo ja ohjaaja Joonas Josefsson kertovat Syyspäivillä, kuinka saat terästettyä käsitystäsi ohjaajan ja näyttelijän välisestä suhteesta sekä yhdessä työskentelystä tiimin kanssa.

15.09.2018
Kuvajournalistit päivitti kansikuvansa.

13.09.2018
⭐️ Ilmoittaudu mukaan Syyspäiville 26.-28.10.2018!! Tervetuloa inspiroitumaan muun muassa Magnum -kuvatoimiston Jacob Aue Sobolin ja Jonas Bendiksenin luennoista! ⭐️