Tapahtuma

Kuvajournalismi 2015 tuomareina asiantuntijaraati


19.01.2016

Kuvajournalismi 2015 -kilpailun tuomareina asiantuntijaraati

Kuvajournalismi 2015 -kilpailusarjojen voittajat valitsee viisihenkinen tuomaristo. Tuomaristo edustaa visuaalisen alan asiantuntijuutta ja laajaa kokemusta. Kilpailun tuomariston muodostavat art director Jessica Leino (s. 1975), graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä Ville Tietäväinen (s. 1970), valokuvaaja ja valokuvataiteilija Maija Tammi (s. 1985), Raw View -lehden päätoimittaja ja kustantaja Hannamari Shakya (s. 1969) sekä Lapin yliopiston visuaalisen viestinnän dosentti ja professori Hannu Vanhanen (s. 1956).

“Odotan tasokasta, korkealaatuista kilpailua”, kertoo päätoimittaja Hannamari Shakya. “Toisaalta minua huolestuttaa, kuinka lehtitalojen säästöt ovat vaikuttaneet kilpailutöihin muun muassa ulkomaankeikkojen vähenemisen myötä. Suomessa on paljon taitavia valokuvaajia, mutta monille heistä on tullut itsetutkiskelun paikka, kun resurssit on vedetty niin tiukoille. Kuinka tehdä töitä, kun kaikki pitää repiä selkänahasta? On myös paljon näkemyksellisiä freelancerkuvaajia, joilla töitä on vähän jos ollenkaan", kuvailee Shakya.

Jessica Leino

Jessica Leino (s. 1975) on palkittu AD joka on suunnitellut asiakaslehtiä, aikakauslehtiä ja kansainvälisiä niché-tyylilehtiä vuodesta 1999. Leino on työskennellyt A-lehdet Dialogissa vuodesta 2008.
”Vertaisin omaa työtäni ryhmänäyttelyn kuratointiin: kuva- ja kuvaajavalinnat tukevat lehden konseptia ja dramaturginen kaari on monesti tärkeämpää kuin yksittäinen kuva.”

Ville Tietäväinen

Ville Tietäväinen (s. 1970) on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän on tehnyt visuaalista journalismia, lehtikuvituksia, kahdenkymmenen vuoden ajan.

Maija Tammi

Maija Tammi (s. 1985) on taiteilija ja valokuvaaja. Hänen valokuvansa ja veistoksensa käsittelevät tieteen ja taiteen suhdetta. Tammen teokset ovat ansioituneet ja olleet näyttelyissä Suomessa, Ranskassa, Kroatiassa, Englannissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän sai Fotofinlandia-palkinnon vuonna 2011 ja samana vuonna hänet palkittiin myös Vuoden Lehtikuvaajana. Tammi on työskennellyt kuvajournalistina suomalaisille ja ulkomaisille aikakaus- ja sanomalehdille vuodesta 2009.

Tammi tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Hannamari Shakya

Hannamari Shakya (s. 1969) on Raw View -lehden päätoimittaja ja kustantaja. Shakya
on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista. Hän on toiminut
valokuvaajana, toimittajana ja ohjaajana pääasiassa dokumentaarissa
tuotannoissa.

Hannu Vanhanen

Hannu Vanhanen (s. 1956) on työskennellyt viime vuodet visuaalisen viestinnän dosenttina ja professorina Lapin yliopistossa. Tampereen yliopistossa hän toimi kuvajournalismin professorina ja lehtorina vuosina 1990-2011. Vanhanen on aloittanut työuransa 1980-luvulla kirjoittavana toimittajana, kuvatoimittajana ja lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa. Hän on jatkanut kouluttajan töiden ohella tietokirjailijana ja kuvajournalistina sekä pitänyt valokuvanäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on kirjoittanut seitsemän valokuvausta käsittelevää kirjaa. Vanhanen on kouluttanut visualisteja ja journalisteja useissa mediataloissa seä koti- ja ulkomaisissa oppilaitoksissa mm. University of California Long Beachissa, University of Santiago de Compostelassa, Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa.

Yhteistyökumppanit mahdollistavat kilpailun jatkumisen

Kilpailun järjestäminen olisi mahdotonta ilman yhteistyökumppaneiden tukea. Kuvajournalismi 2015 - kilpailun toinen pääsponsori viestintätoimisto Riannon ohella on Canon Oy. Canon on kilpailun pitkäaikainen tukija.

Muita varmistuneita yhteistyökumppaneita ovat Studiovarustamo Oy, Sininauha Oy, Puite Oy ja Ifolor Oy sekä Kaleva.

Kilpailun palkinnot rahoitetaan Kopiosto ry:n valokopiointikorvauksilla ja ne maksetaan Jokes Lehtikuvaajarahastosta.

Kilpailutyöt näytteille Sinebrychoffin taidemuseoon

Kilpailun osallistumisaika päättyi viime viikolla. Kilpailuun osallistui yhteensä yli 100 valokuvaajaa. Seuraavaksi tuomaristo valitsee kilpailun voittajan kahdeksassa eri kilpailusarjassa. Yhdeksännen sarjan eli Yleisön suosikki 2015 -sarjan voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Kilpailun voittajat julkistetaan tiistaina 17.2.2016.

Voittajatyöt ovat nähtävillä Sinebrychoffin taidemuseossa 18.2.–20.3.2016. Kuvajournalismi 2015 näyttelyssä nähdään viisihenkisen tuomariston valitsemat voittajat, suomalaisen kuvajournalismin kärki. Esillä on yhdeksän kilpasarjan voittajakuvat sekä videoteos.

www.kuvajournalismikilpailu.fi

Tapahtumat

Ei tulevia tapahtumia

Ajankohtaista

22.03.2019
Tässä Journalisti-lehden juttu kilpailustamme. Jutussa huomioidaan, että Yleisön suosikki -sarjaa lukuunottamatta kaikki palkinnot menivät mieskuvaajille.

22.03.2019
Näin starttasi Kuvajournalismi 2018 -kilpailun tulosten julkistamistilaisuus viime maanantaina Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä.

21.03.2019
Norjan Vuoden lehtikuvat, værsågod!

21.03.2019
Kuvajournalistit päivitti kansikuvansa.

20.03.2019
Tiistaina Joonas Brandt voitti Vuoden lehtikuva 2018 -palkinnon ✨ Samalla Joonas sai Suomen kuvajournalistien kiertopalkinnon, jonka kyseisen sarjan voittaja saa aina vuodeksi itselleen. Kiertopalkinnon on suunnitellut Tapio Wirkkala ja se on valettu legendaarisen lehtikuvaajan Rashid (Nasa) Nasredtinin pimiöstä keräämästä hopeasta. Palkinnossa on Vuoden lehtikuva -voittajien nimet kaiverrettuna vuodesta 1966 alkaen. Kohta tila alkaa olla täynnä, mutta vielä sinne muutamia mahtuu...! Onnea Joonakselle 💛

20.03.2019
Yleisön suosikki -sarjan voittaja Meeri Koutaniemi ja Kuvajournalisti 2018 Touko Hujanen olivat haastateltavina tänään suorassa lähetyksessä Huomenta Suomi -ohjelmassa Maikkarilla. Haastattelu löytyy kohdasta 1:48,26 ✨✨

20.03.2019
Yleisön suosikki -sarjan voittaja Meeri Koutaniemi ja Kuvajournalisti 2018 Touko Hujanen olivat haastateltavina tänään suorassa lähetyksessä Huomenta Suomi -ohjelmassa Maikkarilla. Haastattelu löytyy kohdasta 1:48,26 ✨✨

20.03.2019
Kuvajournalismi 2018 -näyttely on avoinna Sanomatalon Mediatorilla 31.3. asti. Tervetuloa!